Nyári felfrissülés Ausztriában

Mintegy 150 évvel ezelőtt a nemességnek és a művészeknek támadt az az ötlete, hogy a nyári hőség elől vidékre meneküljenek. Ez a nyaralási forma mind a mai napig egyedülálló élményekkel és felfrissüléssel kecsegtet, mindenekelőtt akkor, ha olyan nagyszerű úti célról van szó, mint Ausztria.

A barokk kor nemessége nyári villákat és kastélyokat építtetett a városok közelében és az év legforróbb időszakát vidéken töltötte. A XIX. században a vasúti közlekedés fejlődésével már messzebbre is lehetett utazni. A gazdasági és szociális változások ekkor már minden társadalmi réteg számára elérhetővé tették a nyári frissesség jegyében töltött üdülést.

A császári család a gyógyüdülőhelyként ismert Bad Ischlt választotta a nyári rezidenciaként és minden évben itt töltötte a nyári hónapokat. Nem sokkal ezután mindenki, akinek rangja és neve volt, követte az uralkodócsalád példáját. Többen azzal a reménnyel utaztak Bad Ischlbe, hogy sikerül aláíratniuk egy szerződést, támogatást kicsikarniuk vagy egész egyszerűen növelhetik ismertségüket.

Karl Kraus, „A Fáklya” című újság esszéírója és kiadója a következőképpen fogalmazta meg mindezt: „Nekem Ischlben mindig az a különös érzésem támad, mintha a hegyek csupán dekorációk lennének, amelyeket a bécsi Ringstrassén helyeztek el.”

Az élénk társasági élet fővárosi színvonalú szolgáltatásokat követelt meg a kisvárostól. Így Bad Ischlben bécsi típusú kávéházak, egy operettszínház és számos további intézmény jött létre, amelyek mind a mai napig különleges hangulatot kölcsönöznek a régiónak.

Azonban nemcsak Bad Ischl vonzotta a XVIII. és XIX. századi városlakókat. A Salzkammergut térség romantikus hangulata és egyedülálló természeti adottságai is nagy hatást gyakoroltak – mindenekelőtt – a művészekre. Ma ezt a varázslatos vidéket a „Via Artis” túraútvonalon tett kirándulás közben fedezhetjük fel.

A nyári felfrissülés jegyében ide érkező költőknek szentelték ezt az útvonalat, amely Altaussee-ben kezdődik. Az irodalmi kertből kiindulva elsőként a Torberg-villához juthatunk (ma a festő, Horst Jandl tulajdona), majd Brahms egykori tóparti villájához. A Wassermann-villa kertjéből varázslatos kilátás nyílik a tóra és a Dachstein-hegységre. A túra zárásaként érdemes betérni a számtalan étterem egyikébe, amelyekben a környező tavakból frissen fogott halat szolgálják fel a legkülönbözőbb formákban. Még az is előfordulhat, hogy a szomszéd asztalnál a színész, Klaus Maria Brandauer vagy az írónő, Barbara Frischmuth ül. A művészek mind a mai napig szívesen választják az Ausseerland régiót első- vagy második lakóhelyüknek.

A lenyűgöző táj mellett a kristálytiszta vizű tavak is számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínálnak: a sportolási lehetőségek tárháza a fürdőzéstől és szörfözéstől kezdve a horgászaton át egészen a vitorlázásig és búvárkodásig terjed.

Aki Bécs közelében szeretne a császári emlékek nyomába eredni, annak feltétlenül érdemes ellátogatnia Reichenau an der Rax településére. Itt ismerte meg Károly császár Zitát és mind a mai megtekinthetőek gyermekkorának emlékei. A csaknem2000 métermagas hegy és a körülötte elterülő régió szintén egy klasszikus nyári üdülőhely volt.

Ausztria legrégebbi hegyi felvonója a Raxalpén található, és a mai napig működőképes. Segítségével a kirándulók néhány perc alatt alpesi magasságokba juthatnak, és az egészen Magyarországig terjedő lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetnek. A reichenaui színház júliusban tartott ünnepi játéka a régió kiemelkedő kulturális programjai közé tartozik.

Nem messze Reichenautól található Semmering, és egyúttal a Bécs és Trieszt között húzódó vasútvonal legmagasabb pontja. Itt már száz évvel ezelőtt elektromosan működtetett felvonó szállította a bobosokat a hegyre. Ma egy modern hegyi felvonóval juthatnak fel az utasok a Hirschenkogelre, ahonnan szintén lenyűgöző panoráma tárul a környező vidékre. Az1000 méterfeletti friss hegyi levegő a fiatalság különleges forrásaként hat az emberi szervezetre.

Bécs zöld tüdeje, a Bécsi-erdő, amelyet akár villamossal is el lehet érni a fővárosból, az Osztrák-Magyar Monarchia leglátogatottabb régiója volt az 1900-as években. Az időközben „Bioszféraparkra” átkeresztelt erdős vidék mind a mai napig a fenntartható üdülés mintarégiójának számít. A nagyvárostól mindössze néhány kilométernyi távolságra a kirándulók elmerülhetnek az érintetlen természetben. Túrázás, kultúra és nagyszerű borok kóstolása – a Bécsi-erdőben mindez lehetséges. Több évszázados hagyományok, világhírű művészeti kincsek és nagyszerű kulturális programok, többek között a Klosterneuburgi- és a Heiligenkreuzi apátság kiállításai teszik teljessé a kínálatot.

A Kamptal is ideális feltételeket kínál a pihentető nyári felfrissüléshez. Már a vonattal történő érkezés is segít abban, hogy az üdülés stressz nélkül kezdődjön. A környező szőlőskerteket könnyed kerékpáros túrák alkalmával fedezhetjük fel. Aki szívesen túrázik, az a Heiligensteint mászhatja meg. A Kamptal ártéri vidékén tett folyóparti túra is igazán különleges élménynek számít. A kulturális programokról a Rosenburg vár és a Gars várrom gondoskodnak.

Ami száz évvel ezelőtt pihentető és frissítő volt, az ma is garantáltan az. Aki hosszabb időt tölt egy adott helyen és onnan kiindulva fedezi fel a környéket, illetve élvezi a közvetlen környezet nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket, annak igazán stresszmentes és pihentető üdülésben lehet része. Ha hosszabb ideig maradunk az adott helyen, mélyebben és intenzívebben merülhetünk el a helyi és regionális kultúrában, kulináris kínálatban, illatokban, ízekben, természeti formákban, történelmi emlékekben és szokásokban. A több mint egy évszázados hagyományokra építve Ausztria számos régiója kínál nyári felfrissülési ajánlatokat a különleges üdülési formát újra felfedező városlakóknak.

Österreich Werbung