Orchidea manó

Különös lakó a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a virágra hasonlító állat egy orchidea manó, amely az állatkert háttértenyészetében fejlődik.

Orchidea manó (Hymenopus coronatus) a Fővárosi Állat- és Növénykert háttértenyészetében. A Malajzia, Indonézia és Szumátra esőerdőiben élő, orchidea virágot utánzó imádkozósáska-faj példányait hamarosan megtekinthetik az állatkert látogatói is.

Az orchidea manó a párás, meleg helyeket kedveli, megtalálható papajafákon vagy orchideákon. Étrendje fogságban főként gyümölcslegyekből áll, de megeszi az útjába kerülő kisebb rovarok nagyjából bármelyikét. A felnőtt példányok kisebb gyíkokat, fullánk nélküli méheket vagy lepkéket is elfogyaszt. Bár alapvetően ragadozók, számos egyed lakmározik banánokból is, hogy pótolja vitaminszükségletét.

Az orchidea manó színezete és mintázata abba a környezetbe illeszkedik, amelyben nevelkedett. A kis sáskák úgy néznek ki, mintha apró fekete vagy narancssárga hangyák lennének, és fokozatosan alakítják ki környezetükhöz illeszkedő színüket és mintájukat. A hímek fele akkorák, mint a nőstények.

Fotó: Kovács Attila (MTI)