Szellemvárosok Európában – Spinalonga

Pripyat, Famagusta, Paradise Valley, Kolmanskop – csak néhány a világ leghíresebb szellemvárosai közül. A különleges hangulat, hátborzongató üresség és a hely történelmének tragikuma egyre több látogatót vonz ezekbe a sajátos, izgalmas múltat őrző kisvárosokba. Három részes cikksorozatunk első részében mi is virtuális sétát teszünk az európai kietlen városok között.

Spinalonga, Görögország

A Kréta mellett elterülő Spinalonga eredetileg nem is sziget, hanem Kréta egy kinyúló félszigete volt csupán. A velencei megszállás idején, az 1526-os évben azonban a területet védelmi okokból „leválasztották”: a félsziget Krétához kapcsolódó földnyelvét elhordták, az újdonsült szigetre pedig erődöt építettek.

Spinalonga 1715-ig maradt velencei megszállás alatt, majd török kézre került – az utolsó törökök csak 1903-ban hagyták el a területét. 1957-ig egy leprás kolóniának is otthont adott, itt volt az egyik utolsó működő lepratelep Európában.

Spinalonga 1962 óta teljesen kihalt – ekkor hagyta el az utolsó lakos, egy pap a szigetet.

Érdekesség, hogy a szigetet két helyről közelíthetjük meg: az egyik a lepratelep működésének idején az egészséges emberek számára volt fenntartva, a másik pedig a betegeknek – ez utóbbit hívták Dante Kapujának, a leprások ugyanis nem tudták, hogy mi fog történni velük, ha a szigetre érnek. Sokan pokoli kínokra és kényszermunkára számítottak, a táborokban azonban jól bántak velük: ételt, vizet, gyógyszereket és segélyeket kaptak. A betegek számára Krétán ez a bánásmód ismeretlen volt, hiszen barlangokban, a civilizációtól majdnem teljesen elzártan kényszerültek élni.

Spinalonga ma népszerű turistalátványosság. Kevésbé a történelméért, mint inkább a gyönyörű partszakaszokért, az azúrkék tengerért és a csodás kilátásért látogatják.

Kapcsolódó cikkek:
Szellemvárosok Európában – Famagusta
Externsteine, Németország szent szíve 
A meglepetések városa, Szentpétervár