Ritka uralkodói szarkofág az angol múzeumban

Az angol Torquay Múzeumban olyan ritka és értékes gyermekszarkofágra akadtak, amilyenhez fogható még a British Múzeum tárházában sem található. A különleges lelet a múzeumban a Bristoli Egyetem kutatója fedezte fel.

A gyermekszarkofágot Dr. Aidan Dodson, a Bristoli Múzeum kutatója fedezte fel, akinek eltökélt szándéka, hogy minden egyes egyiptomi szarkofágot megvizsgál és katalogizál Anglia és Wales területén. Ezúttal, úgy tűnik, kincsre bukkant.

„A szarkofágot egy tömb cédrusfából faragták ki, és feltűnően gazdagon díszítették, pontosan faragták ki. Ez arra enged következtetni, hogy gazdája nagyon befolyásos szülőkkel rendelkezhetett, talán még uralkodói sarj is lehetett” – nyilatkozta Dr. Dodson. –„Sajnos az a terület, ahonnan a nevét leolvashatnánk, nagyon megrongálódott, így nem lehetünk semmiben sem biztosak.”

A szarkofágban egy Psamtek nevű gyermekmúmia érkezett az 1950-es években a múzeumba. A CT-vizsgálatok megállapították, hogy a kisfiú három vagy négy éves volt, amikor meghalt, de a halál okát nem tudták megállapítani. Psamtek 2007-ben vált a Torquay Múzeum kiállításának részévé – most azonban a saját szarkofágja került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy sokkal régebbi, mint maga a múmia: több mint 1000 évvel Psamtek halála előtt készült. A további vizsgálatok kiderítették, hogy a koporsó valószínűleg egy uralkodói gyermek számára készült.

„Ez egy lenyűgöző felfedezés” – nyilatkozta a múzeum kurátora, Barry Chandler. –„A szarkofág most a legértékesebb darab a gyűjteményünkben, rendkívüli ritkaság, még a British Múzeumnak sincsen ehhez hasonló lelete.

A szarkofágot és Psamteket Lady Winaretta Leeds adományozta a múzeumnak 1956-ban, aki az 1920-as években vásárolta a leleteket egyik közel-keleti útja során. A szarkofág és a múmia éveken keresztül a raktárban hevert, amikor a múzeum 2 millió fontos újjáépítése után egyiptomi kiállítást rendeztek az új „Felfedezők Galériájában”.

Mr. Chandler azt nyilatkozta, hogy a múzeum dolgozói mindig sejtették, hogy a szarkofág és a múmia nem passzol össze, és ők is úgy gondolták, hogy az eredeti múmiát eltávolították azért, hogy „újrahasznosítsák” a koporsót. „Úgy gondoltuk, hogy a szarkofág körülbelül 200 évvel lehet fiatalabb, nagyjából Kr. e. 700-ra datáltuk. Soha nem gondoltuk volna, hogy akár a Kr. e. 16. században is készülhetett.”

Kapcsolódó cikkek:
Ritka és fájdalmas betegségben szenvedett az egyiptomi férfi
Felajánlásként szolgált a mumifikált kiscica
Egyiptomi koporsófedeleket foglaltak le Izraelben