Szellemvárosok Európában – Graun

Pripyat, Famagusta, Paradise Valley, Kolmanskop – csak néhány a világ leghíresebb szellemvárosai közül. A különleges hangulat, hátborzongató üresség és a hely történelmének tragikuma egyre több látogatót vonz ezekbe a sajátos, izgalmas múltat őrző kisvárosokba.

Graun, Olaszország

A kis tiroli falunak nem sok esélye volt egy hatalmas villamosenergiával foglalkozó céggel, a Montecatinivel szemben. A hegyek védelmében, csendesen éldegélő falut 1939-ben érte el a végzete, amikor bejelentették, hogy a Montecatini az addig tervezett 5 méter mély tározó helyett egy 22 méter mély tavat kíván kialakítani a völgyben azért, hogy összekösse a két kisebb természetes vizet, a Rescensee-t és a Mittelsee-t – ez pedig azt jelentette, hogy Graun a víz alá kerül.

A falu lakosai hiába tiltakoztak a döntés ellen. A töltést 1940-ben kezdték kialakítani, de a háború közbeszólt, végül csak 1950 júliusában sikerült befejezni. Graun 163 házát és 523 hektárnyi szántóföldjét elsüllyesztették. A falu 14. századi harangtornyát azonban nem győzte le a tó – a torony nagy része kilátszik a vízből. A legendák szerint néha még ma is hallani a harangok hangját, annak ellenére, hogy a völgy feltöltése előtt egy héttel mindegyiket eltávolították a toronyból.

A víz alatti szellemváros kedvelt turistalátványosság, hiszen a hegyekkel körülölelt tó már magában is gyönyörű látványt nyújt. A vízből kiálló harangtornyot télen, amikor befagy a víz, gyalog is könnyen meg lehet közelíteni.

Kapcsolódó cikkek:
Externsteine, Németország szent szíve 
A meglepetések városa, Szentpétervár