Tragikus baleset az Annapurna 2012 expedíción

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat egyik tagja, Horváth Tibor halálos balesetet szenvedett ereszkedés közben. A tragikus balesetet egy hatalmas erejű jéglavina okozta.

A világ tizedik legmagasabb csúcsa, az Annapurna meghódítása eddig sem bizonyult könnyű feladatnak: az expedíció során Erőss Zsolt is visszafordult csúcstámadási kísérlete után. Horváth Tibor sem jutott el a hegy tetejéig, május 5-én indult el a 6800 méter magasan található hármas táborból. Ereszkedés közben egy irtózatos erejű jéglavina sodorta el.

„Horváth Tibor hegymászó, csapattársunk május 5-én délelőtt visszaindult az alaptábor felé a 6800 méteres felső III-as táborból. A II-es tábor felett lévő (az egész útvonal legveszélyesebb részének számító) kuloárból jelentkezett rádión délután négy órakor. Elmondta, hogy halad a kettes tábor felé, rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban. Arról is beszámolt, hogy a korábban ott lévő fix kötél egy szakasza hiányzik (valószínűleg a gyakori lavinák szakították le). Mindamellett bizakodó volt a továbbhaladást illetőleg.

Tibor nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása ma reggelre megtörtént, és egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta és maga alá temette.

Csapatunkat mélyen megrendítette hegymászótársunk, barátunk elvesztése” – olvasható a magyar Annapurna-expedíció közleményében.

Forrás: Nemzeti Sport Online

Kapcsolódó cikkek:
A Lhoce-mászás krónikája
Az Annapurna meghódítására készül a magyar csapat
Végigsétálni a Himalája hegyláncain