Új cápafajt fedeztek fel a Perzsa-öbölben

A világtenger a felfedezetlen állatfajok legnagyobb tárháza. Nemcsak az alsóbbrendűek közül, hanem a fejlett gerincesek csoportjából is tucatjával írnak le minden évben újabb és újabb fajokat a tengerbiológusok.

Az Egyesült Arab Emírségek felségvizein, Ras Al Khaiman közelében egy eddig ismeretlen új cápafaj felfedezését jelentette be a Perzsa-öböl cápáit tanulmányozó, libanoni születésű kanadai tengerbiológus, Rima Jabado. A kutató két éve kezdte el az Emirátusok felségvizein honos cápák katalogizálását, és e munkája során bukkant a mindeddig ismeretlen új fajra, Ras Al Khaiman környékén.

Rima Jabado, az új fajt felfedező libanoni születésű kanadai tengerbiológus

A Perzsa-öbölben eddigi ismereteink alapján 30 cápafaj honos. Rima Jabado közlése szerint, az újonan felfedezett faj leginkább a tejcápához (Rhizoprionodon acutus, Ruppel, 1837) hasonló, de annál kisebb. A maximális testhossza (TL) 70-100 centiméter körüli. A fontosabb alaktani bélyegek alapján a faj majdnem bizonyos, hogy a kékcápa-félék családjába (Carcharhinidae) tartozik. Jelenleg a cáparendszertan legelismertebb taxonómusainak bevonásával az új faj pontos rendszertani helyzetét próbálják meghatározni, összehasonlító anatómiai, illetve genetikai vizsgálatokkal. Ha a taxonómiai vizsgálatok is megerősítik, hogy a tudomány számára eddig ismeretlen, új cápafajról van szó, a cápa a fajnevét – a szokásoknak megfelelően, és a binominális nevezéktan szabályai szerint – a felfedezőjéről fogja megkapni. Ennek feltétele, hogy elkészüljön a faj első, tudományos leírása, és a típuspéldány (az ún. holotípus) preparátumát közgyűjteménybe helyezzék el. A tudomány jelenleg mintegy 420 cápafajt ismer a világtengerből. A tengerbiológusok becslése szerint a cápafélék tényleges fajszáma 500-550 körüli lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Segíts megfejteni, mit mondanak a bálnák!
32 halott delfin ad okot az aggodalomra
A világító cápák eredetét kutatták
Hófehér orka után kutatnak orosz tudósok