Hajótúrák a parti fecskékhez

Partifecskék élővilágát figyelhetik meg mindazok, akik hajóra szállnak Tokajban a hét végén: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ugyanis újra elindítja vízi túráját a Tisza felső szakaszára, ahol Európa legnagyobb egybefüggő partifecsketelepei találhatók.

A hajózási programot hagyományteremtő szándékkal, a fecskevédelmi évben, 2010-ben indította el először az egyesület.

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban lévő fecsketelepek a faj utolsó jelentős természetes fészkelő helyei a földrészen.

Szombaton és vasárnap a hajók utasai 1,5-2 órás utakat tesznek meg a nászidőszakban nyüzsgő partifecske-kolóniákhoz, ahol a száz és száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfalszakadásoknál az MME terepi vezetői hangosbeszélőn keresztül közvetítik az oda-vissza úton látott érdekességeket, és magyarázzák a fecskék viselkedését.

A szakirodalom szerint a partifecske – amely afrikai telelőhelyeiről április közepén, végén érkezik költőhelyére – teljes európai állománya vélhetően meghaladja a 2,6 millió párt. A magyar állománya 60-80 ezer pár körülire tehető, amely egyike Közép-Európa legnagyobbjainak. A madarak jelentős része a Tisza, a Maros és a Dráva mentén a folyók szakadó partjaiban fészkel.

Forrás: MTI