A világ egyik legritkább gorilláját sikerült filmre venni Kamerunban

Természetvédőknek sikerült rejtett kamerákkal filmre venniük a világ legveszélyeztetettebb gorilláját, a Cross folyó menti gorillát (Gorilla gorilla diehli) Kamerunban.

Az elsősorban az 1500 és 3500 méter magasságú hegyvidéki erdőkben és bambuszerdőkben élő állatot közvetlenül szinte soha nem tudják megfigyelni a szakemberek.

Természetvédelmi szempontból a faj kritikusan veszélyeztetett, ami azt jelenti, hogy a vadonban nagyon nagy a kihalás kockázata. Jelenlegi becsült egyedszáma 250 példány, így a világ egyik legritkább főemlőse, amely a Nigéria délkeleti és Kamerun nyugati részén fekvő esőerdőkben él. A tudósok a 20. század elején, 1904-ben írták le először, a nyugati gorilla egyik alfajaként – így ez a legkésőbb felfedezett gorillafaj.

Az amerikai székhelyű Wildlife Conservation Society szakemberei négy videókamera-csapdát helyeztek el a térségben található gorilla-vadvédelmi parkban. Az egyik nyolc Cross folyó menti gorillát vett fel, amint az erdő ösvényein barangolnak.

“Jelenleg ez a legjobb felvétel a Cross folyó menti gorilláról, egy általában félénk állatról, amely az emberi jelenlét legcsekélyebb jelére is elmenekül” – nyilatkozta Christopher Jameson, a WCS illetékese.

Forrás: MTI
Videó: WCS