Piramisok 3D-ben – a kanapédról

Nehéz elképzelni, hogy az egyiptomi piramisokkal kapcsolatban érkezhet olyan hír, ami a meglepetés erejével hat az olvasóra – a Harvard és a bostoni Szépművészeti Múzeum kutatóinak azonban sikerült egyedülállót alkotniuk. Íme, a gízai piramisok 3D-ben!

A Giza 3D projekt lehetőséget nyújt bárki számára, hogy akár otthonról, kanapéja puha párnái közé süppedve bejárja a gízai piramisokat – sőt, ha megvan hozzá a technikai felszereltsége, még akár 3D-ben is megteheti ugyanezt. A Harvard Egyetem, a bostoni Szépművészeti Múzeum és a szoftvergyártó Dassault Systèmes vállalat közös vállalkozása ugyanis otthonunkba hozza a piramisokat egy gyönyörű honlap segítségével, ahol mi magunk navigálhatunk az ókori építmények között.

Nem csak mostani állapotukban, hanem közvetlenül építésük után is körbejárhatjuk a piramisokat.

A Giza 3D sokkal többet kínál, mint egy összkomfortos, last minute utazás Egyiptomba: segítségével ugyanis nem csupán a piramisok mostani külsejével találkozhatunk, hanem közvetlenül az építésük utáni állapotukban, valamint az elmúlt száz év feltárásai idején járhatjuk körbe a monumentális gúlákat. Az animáción láthatjuk azt is, mely kőtömbök találhatóak meg ma is a helyszínen, de megfigyelhetjük, hogy milyen látvány tárult volna a szemünk elé, ha a Kr. e. 3. évezred derekán élünk a környéken. A piramisok körül még korhű, fehér ágyékkötőben sétálgató egyiptomiakat is láthatunk.

Az élethű megjelenés csakis hiteles régészeti adatokon alapul – ez azt jelenti, hogy mind a formák, mind a színek ugyanolyanok, mint amilyenek a piramisok építésekor voltak. A kutatási anyagok nagy része a híres egyiptológusok, Mariette, Belzoni, Petrie és Carter feljegyzésein kívül a méltatlanul elfeledett régész, George Andrew Reisner (1867-1942) eredményeiből áll össze. Reisner jelentős kutatásokat végzett a területen: Gízában megtalálta Hetepheresz sírját, majd az előkelők gízai és memphiszi masztabáival foglalkozott. Ellentétben kortársaival, az amerikai régész precízen és pontos dokumentációval dolgozott – ennek nagy részét vázlatrajzai és fotográfiai gyűjteménye adja, amelyeket csupán a 2000-res években tudtak szakszerűen katalogizálni. Eredményei a Giza Archives Projekt honlapján tekinthetőek meg számos más kutatóexpedíció és régészeti feltárás munkáival együtt.

George Andrew Reisner animációs ábrázolása

A Giza 3D atyja tulajdonképpen Peter Der Manuelian, a Harvard Egyetem egyiptológusa, aki a Giza Archives Projekt elnöke. Manuelian igyekezett tovább vinni Reisner hagyatékát, és befejezni a kutató munkáját. Amikor 2007-ben a Dassault Systèmes vállalat kiadott egy 3D-s prezentációt Kheopsz piramisának építéséről, Manuelian felismerte a benne rejlő lehetőségeket, és szabadon engedte fantáziáját: mi lenne, ha létrehoznának egy néző által vezérelt, interaktív túra a gízai piramisok építésének idejében – ráadásul 3D-ben?

I. Hotepheresz királyné, Sznofru fáraó felesége, Hufu anyja

A Giza 3D a piramisok régészeti kutatásában is segítség lehet – hiszen gyakran egy másik nézőpontból olyan dolgokat is felfedezhetünk, amelyek felett eddig elsiklottunk. A Giza 3D pedig mindenképpen új perspektívát kínál nem csupán a nézőknek, de a kutatóknak is. A régészek így megvizsgálhatják a nekropolisz ma már földbe temetett részeit is, ráadásul minden szögből, akár három dimenzióban is.

I. Hotepheresz királyné sírja, ahogy 1925-ben George Andrew Reisner felfedezte.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a Giza 3D projekt, kattints ide, és barangold be a piramisokat!

Kapcsolódó cikkek:
A boszniai piramisok
A víz alatti piramisok titka
Titkos ajtót és új hieroglifákat találtak Kheopsz piramisában