- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Ausztráliában is éltek szarvas gyíkok

Posted By The Explorer On 2012-05-15 @ 09:58 In Föld | No Comments

Ausztrália területén is éltek “szarvas gyíkok”, azaz Ceratosaurusok: 125 millió éves fosszíliáik a Melbourne-től 87 kilométerre délkeletre lévő San Remo tengerparti városka közelében kerültek napvilágra. A leletről a Naturwissenschaften legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Ceratosaurus egy korai ragadozó dinoszaurusz volt, amely körülbelül 170 millió évvel ezelőtt jelent meg, és a szubtrópusi éghajlatú vidékeket részesítette előnyben. Nevét az orrcsonton levő kis szarv alapján kapta, amely egyébként túl kicsi volt ahhoz, hogy támadásra vagy védekezésre alkalmas lehetett volna – egyes kutatók szerint a párválasztásban lehetett szerepe. A theropoda dinoszauruszok csoportjába tartozott, nagy fejjel, apró mellső és robusztus hátsó lábakkal rendelkezett, lábfején öt-öt karmos lábujj volt, amelyekkel meg tudta ölni a zsákmányát. Testhossza 6 méter, magassága 4 méter, testtömege pedig körülbelül 1,4 tonna lehetett. A koponyája hossza elérte a 90 centimétert. A farka, melynek hossza nagyjából az állat teljes hosszának a felét érte el, segített futás közben az egyensúly megtartásában. Táplálékát kis és közepes termetű növényevő dinoszauruszok alkották.

A szarvas gyík fosszíliáit eddig egyaránt megtalálták az északi és a déli féltekén, de nem Ausztráliában. A paleontológusok ezt az ötödik kontinens izoláltságával és egyedülálló éghajlatával magyarázták, ami kihatott az ausztrál dinoszauruszok evolúciójára – olvasható a melbourne-i Victoria Múzeum [1] honlapján.

[2]

Ceratosaurus nasicornis

“A lelet arról tanúskodik, hogy a szarvas gyíkok igen elterjedtek voltak. A jura korban, 170 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és mindenütt jelen voltak a Pangea szuperkontinensen, mielőtt a lemeztektonikai mozgások következtében ki nem váltak belőle a mai földrészek” – magyarázta Erich Fitzgerald, a Victoria Múzeum vezető paleontológus-kurátora, a tanulmány vezető szerzője.

Mint hozzátette, az Antakrtiszt leszámítva Ausztrália dinoszauruszai a legkevésbé ismertek. “Ausztrália az őslénykutatók egyik legutolsó vadászterülete. Bár egyre több fosszília kerül napvilágra, még mindig csak a kezdeti lépéseket tesszük a kontinenst egykor benépesítő dinoszauruszok megismerésében” – hangsúlyozta Fitzgerald.

Forrás: MTI
Főkép: Jonathan Kuo  [3]
Illusztráció: Dinosaur World [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/15/ausztraliaban-is-eltek-szarvas-gyikok/

URLs in this post:

[1] Victoria Múzeum: http://museumvictoria.com.au

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/ceratosaurus_nasicornis.gif

[3] Jonathan Kuo : http://jonnadon.blogspot.com/2010_10_01_archive.html

[4] Dinosaur World: http://www.dinosaur-world.com/weird_dinosaurs/ceratosaurus_nasicornisi.htm

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.