Múzeumok majálisa

Koncertek, előadások, interaktív foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések és számos egyéb program várja a 17. Múzeumok majálisára látogatókat szombat reggeltől vasárnap estig a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében, ahol idén több mint 110 közgyűjtemény mutatkozik be.

Az immár hagyománnyá vált májusi rendezvénnyel a Nemzeti Múzeum az ország összes jelentős közgyűjteménye és a közönség találkozásához kíván alkalmat adni két napon keresztül rendhagyó programokkal, a május 18-i múzeumi világnaphoz kapcsolódva.

A Múzeumkertben több mint 90 saját kialakítású sátorban 110-nél is több közgyűjtemény mutatja be programját, gyűjteményét szombaton és vasárnap.

A Nemzeti Múzeum történelmi játszótere korosztályok szerint az egész családnak elfoglaltságot kínál, a Mesterségek utcáin pedig több mint hatvan kézműves árulja zsűrizett termékeit. Az MNM épülete számos tematikus tárlatvezetésnek és egyéb programnak ad otthont a majális során.

Az Ernst Múzeum sátrában az éppen futó Kelemen Károly-kiállításhoz kapcsolódva például radírképeket és kollázs festményeket készíthetnek gyerekek és felnőttek, akik játékos formában megismerhetik az idén száz éves kiállítóhely történetét is. A Fodrász Múzeum standjánál a frizurakészítéssel lehet kísérletezni gyakorlófejeken, a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény pavilonjában szombaton a gyerekek útmesterré válhatnak, és gőzhengerrel építhetnek utat, másnap pedig Clark Ádámnak öltözhetnek.

Egy praxinoszkóppal is várják a közönséget a Hetedhét Játékmúzeum munkatársai, a Magyar Sportmúzeum sátránál pedig többek között szektorlabdázhatnak a sportolni vágyók. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum standjánál szódavíz kvíz, szódakóstoló és zöldségnyomat-készítés szerepel a programban, a Kiskun Múzeum munkatársai kalodába zárják az arra vállalkozókat, míg a Vasvári Pál Múzeum sátrában gyógynövény-felismerés is lesz.

Császtvay Tünde elmondta, hogy a Múzeumok majálisának idei kiemelt témáját a hungarikumok adják, a témaválasztással ráadásul az MNM több éves folyamatot indít el: a hungarikumokat más-más oldalról és eszközökkel fogják vizsgálni a következő esztendők eseményein.

Szombaton indul a múzeum egy másik kezdeményezése is: az MNM szakemberi VIP programot szerveznek a Magyarországon szolgáló diplomaták, külföldi kulturális szakemberek számára, és ezt terveik szerint legalább éves rendszerességgel megismétlik majd.

Fodor István, a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója egy általa összeállított, szombaton nyíló kiállításról számolt be. A Honfoglalók temetője Nagykörűn – Különleges leletek a Tisza mellől című tárlat egy két évvel ezelőtt indult leletmentő ásatás eredményeit mutatja be: a Tisza-parti kistelepülésen tizenkét jómódú honfoglaló sírja került elő, gazdag mellékletekkel.

E. Csorba Csilla, a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke a Múzeumok majálisának hagyományos nyitóeseményére hívta fel a figyelmet: szombat délelőtt adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Múzeumkertben.

A múzeumi világnaphoz kapcsolódva nemcsak itt várják programok a kultúra iránt érdeklődőket: péntektől vasárnapig rendhagyó tárlatvezetésekkel, családi és egyéb rendezvényekkel készül többek között a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum vagy a Győri Városi Művészeti Múzeum is.

A Múzeumok majálisa részletes programját a www.majalis.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Középkori programok a simontornyai vár napján
Hajótúrák a parti fecskékhez
Szellemi kulturális örökséggé szeretnék tenni a bajai népszokást