Szellemvárosok Európában – Klomino

Pripyat, Famagusta, Paradise Valley, Kolmanskop – csak néhány a világ leghíresebb szellemvárosai közül. A különleges hangulat, hátborzongató üresség és a hely történelmének tragikuma egyre több látogatót vonz ezekbe a sajátos, izgalmas múltat őrző kisvárosokba.

Klomino, Lengyelország

Klomino a második világháború alatt a német hadsereg egyik legnagyobb, titkos gyakorlótere volt. 1939-ben a Wermacht internáló tábort hozott itt létre, ahol körülbelül 6000 lengyel és 3700 francia katonát, valamint 2300 civilt kényszerített munkára.

1945 januárjában a vörös hadsereg kaparintotta meg a várost – ettől kezdve, egészen 1993-ig, az akkor még Grodek néven ismert település csupán a szovjet katonai térképeken létezett, és csak szovjet katonák léphették át a kapuit. Az oroszok 1993-ban történt kivonulása óta üresen áll.

Klomino ma Lengyelország egyetlen hivatalos szellemvárosa. A lengyel kormány sokáig 2 millió euróért árulta, de senki nem akarta megvenni. Több ötlet is született, hogy mire használhatnák az egykoron virágzó várost – többek között a drogrehabilitációs központ, a Harley Davidson-rajongók tábora vagy a börtön is szóba került, de egyelőre döntés még nem született.

Kapcsolódó cikkek:
Externsteine, Németország szent szíve 
A meglepetések városa, Szentpétervár