Kihalás fenyegeti a titokzatos ázsiai egyszarvút

Éppen húsz éve, 1992 májusában jelentették be kutatók, hogy rábukkantak egy új fajra, a vietnámi antilopra, más néven ázsiai egyszarvúra: az évfordulós ünneplést azonban beárnyékolja, hogy a fajt kihalás fenyegeti.

A szaolának is nevezett állat volt az első nagyemlős, amelyet az 1930-as évek óta felfedeztek. A ma már mindössze néhány tucat egyedből álló rejtélyes faj a Vietnám és Laosz határán lévő őserdőben él, és kihalás fenyegeti. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértői szerint az állat maximális egyedszámát kettőszázra becsülik.

A kis termetű szaola tudományos neve, a Pseudoryx arra utal, hogy szarvai nagyon hasonlítnak az Oryx nembe sorolt afrikai lóantilopéhoz. Valójában nem egy szarva van, elnevezését inkább viselkedése indokolta, mert olyan ritkán láthatja ember, mintha unikornisról lenne szó.

Először nem is magát az állatot pillantották meg felfedezői, hanem egy különös kinézetű szarvpárra bukkantak a Vietnám északnyugati részén lévő nemzeti parkban. Kiterjedt kutatások után a helybeli parasztok segítségével lelték meg az antilopot. Végül 1996-ban sikerült az első élő szaolát fogságba ejteni, majd utána még néhányat, de a fogságot eddig egy állat sem élte túl.

A Szaola Munkacsoport (Saola Working Group) elnevezésű aktivistacsoport az évforduló apropóján felhívta a figyelmet arra, hogy a világ egyik legritkább és legkülönlegesebb nagyállatát a kihalás fenyegeti.

Forrás: MTI
Képek: David Hulse/WWF