A kapitány szabadlábon

Múlt hét elején Frankfurtban börtönbe zárták a Sea Shepherd környezetvédő szervezet vezetőjét, Paul Watsont. A kapitányt (részben a szervezet támogatóinak nyomására) hétfőn azonban kiengedték a zárkából, bár az országot még mindig nem hagyhatja el.

Costa Ricában 2011 októberében adták ki azt az elfogatóparancsot, amely miatt Paul Watsont a frankfurti börtönben tartották fogva. A közép-amerikai ország közvetlenül azután adott ki körözést a környezetvédő aktivista ellen, hogy a Cetfélék Kutatóintézete ( Institute for Cetacean Research, ICR) polgári pert indított a Sea Shepherd ellen az Egyesült Államokban. A szervezet nem tudja pontosan, hogy Costa Ricában miért körözik a kapitányt, de úgy gondolja, hogy valószínűleg a cápavadászatok elleni sikeres akciójuk “verhette ki a biztosítékot”.

Minden lehetséges fórumon kampány indult a kapitány kiszabadításáért

A Sea Shepherd arra kérte a velük szimpatizálókat, hogy írjanak alá petíciót a német igazságügyi miniszternek, Sabine Leutheusser-Schnarrenbergernek. Bár a petíció nem érte el a kitűzött támogatószámot, Watsont mégis szabadlábra engedték hétfőn.

„Nem gondolom, hogy a Costa Rica-i perem igazságosan fog zajlani” – írja a kapitány a Sea Shepherd honlapján található közleményben. –„Nem a helyi igazságszolgáltatás miatt aggódom, hanem amiatt, hogy a cápamaffia mindent meg fog tenni, hogy börtönbe kerüljek.”

A Sea Shepherdet támogatók számos módon kiálltak a kapitány mellett - ez a fotó a Melbourne városi német konzulátus előtt készült

A kapitány kijelentette, hogy bármi történik is vele, az a Sea Shepherd kampányaiban nem jelent semmiféle változást. „Szerencsére a Sea Shepherd sokkal nagyobbá nőtte ki magát, mintsem hogy egy ilyen esemény megrengesse. Az igazság az, hogy van egy csapat szenvedélyes, elszánt és bátor környezetvédőnk a világ minden tájáról.”

A kapitány újra szabadlábon

„Nem akarjuk támadni a Costa Rica-i elnököt, sem a kormányt. Szeretnénk az ország felé pozitív módon közelíteni, és nem csupán ezzel a jogi kérdéssel kapcsolatban. Szeretnénk egy olyan, jogilag tiszta megoldást találni, amellyel megtalálhatjuk a módját, hogy együttműködjünk velük az óceáni ökoszisztémát súlyosan károsító cápavadászat ellen” – írja a kapitány.

Kapcsolódó cikkek:
A Sea Shepherd kapitánya rács mögött
Brigitte Bardot átvenné Paul Watson helyét a börtönben
A Sea Shepherd a delfinekért
Japán a bálnavadászat támogatására használja a földrengés után kapott pénzeket