Szombattól három napon át tart a szigligeti várfesztivál

Negyedszer rendeznek várfesztivált Szigligeten: szombattól három napon át hagyományőrző és szórakoztató programok várják a látogatókat.

A szervezők minden évben törekszenek arra, hogy minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot. Az alsó várban lévő helyszíneken fegyver- és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok lesznek, s bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A népművészeti vásárban kézművesek kínálják portékáikat. A gasztronómiai élvezeteket a helyi borászok nedűi és a hozzá illő ételek biztosítják. Amíg a felnőttek ismerkednek a térség boraival, addig a gyermekeket apródavatás és zenés programok várják.

Szombaton a 13 órai megnyitó után a Batsányi Táncegyüttes műsorával kezdődik a fesztivál, majd a Magyar Népmese Színház Az aranyszőrű bárány című műsora következik. Ezt solymász-, majd néptánc- és hastáncbemutató követi, fél hat előtt pedig a Szó és Kép Színpad előadásában Petőfi Sándortól a Gondűző borocska mellett… című verses komédiajátékot láthatják. Hatkor a Siklósi Hagyományőrző Egyesület Sárkányos bajvívó szakosztálya mutatkozik be.

Vasárnap a várfesztivál néptánccal, bábszínházzal, fegyver- és íjászati bemutatóval, apródavatással, folytatódik, ötkor Vikidál Gyula lép fel, utána pedig a Fekete Sereg mutatkozik be.

Pünkösd hétfőn többek között a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület, a Tapolcai Musical Színpad lép fel, fél négykor Sashalmi Orsolya történelmi dalokat énekel.

A várban a rendezvény ideje alatt magyaros ételek és térségi borok, népművészeti kirakodóvásár, míg a várgalériában kiállítás várja a vendégeket.

Forrás: MTI
Főkép: Wikipédia