Átok-követ találtak Skóciában

Korai keresztény átok-, vagy gyógyító követ találtak Skóciában. Írországban gyakoriak a hasonló leletek, de skót területen ez az első ún. csészés kő.

A bullaun, azaz csészés kő elnevezés arra utal, hogy a keresztények a kőbe mélyedést vájtak (innen a neve), egy nagyobb csészés kövön forgatták az óra járásával megegyező irányban, miközben átkot mormoltak ellenségükre. Az ír folklór szerint a kövekben összegyűlt esővíznek gyógyító szerepe van, viszont az írországi Szent Brigid Kövét, amely igencsak hasonló a most talált darabhoz, átok-kőként használták.

A kereszttel díszített kő

A most megtalált, Kr. u. 800 körül használt Canna-kőnek elnevezett darab 25 centiméter átmérőjű és a korai keresztények keresztjét vésték rá.

A követ a skót Hebridák szigetcsoport egyik tagján, Canna szigetén találták. A helyet John Lorne Campbell folklór énekes hagyta rá a Nemzeti Skót Bizottságra (National Trust for Scotland), amely jelenleg természetvédelmi területként kezeli a szigetet.

Az írek úgy gondolták, az itt összegyűjtött esővíznek gyógyító ereje van

A csészés kövek igen gyakorinak számítanak Írországban, Skóciában azonban még egyet sem találtak belőlük. A lelet egy részét Geraldine MacKinnon, az NTS rangere találta meg – ez egy kör alakú kő volt, amelybe egy keresztet véstek. MacKinnon egy elhagyatott temetőben lelt rá a kőre. Az NTS rögtön értesítette az archeológusokat, Stewart Connor régész vizsgálhatta meg a felfedezett követ. Connor találta meg a lelet második felét, a kivájt sziklát, amelybe tökéletesen beleillett a kisebb, kereszttel díszített darab.

Szent Brigid köve

Forrás: The History Blog, Juhari Zsuzsanna blogja
Fotók: NTS

Kapcsolódó cikkek:
Ókori rontások szövegére derült fény
Egy elfeledett nyelv
Viták övezik a svéd kőhajó eredetét
Sírkőlesen Írországban