- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Bajban a rókamanguszták

Posted By The Explorer On 2012-05-29 @ 09:17 In Föld | No Comments

Beltenyészet miatt csökkennek a délnyugat-afrikai Kalahári sivatagban klánokban élő mintegy kétezer rókamanguszta túlélési esélyei – állapították meg genetikai vizsgálatokkal és megfigyelésekkel az állatokat immár két évtizede tanulmányozó kutatók.

Az edinburghi, cambridge-i és zürichi egyetem munkatársainak együttműködésében zajló projektben úgy találták, hogy a sárga mongúznak is nevezett állatok közel felénél jelen vannak a beltenyészet jelei.

A Molecular Ecology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a rókamanguszták (Cynictis penicillata) kölykei közül kisebbek és világosabb színűek azok, amelyek beltenyészet eredményeként jöttek világra, és ezek kisebb eséllyel maradnak életben a szigorú életkörülmények között, mint társaik.

Megfigyeléseiket a Kuruman rezervátum területén folytatták le, ahol feljegyezték minden egyes rókamanguszta születését és halálát, megmérték az újszülött kölykök súlyát, méreteit, és mintát vettek tőlük DNS-elemzéshez. Kiderült, hogy a vizsgálatba bevont sárga mongúzok 44 százalékának DNS-ében jelen voltak a beltenyészet jelei.

Ezek a sivatagi emlősök legfeljebb ötven egyedből álló klánokban élnek, az utódnevelésben a többi felnőtt egyed is segít a szülőknek. A kutatók úgy találták, hogy a közeli rokonok között a rókamangusztáknál sincs beltenyészet, ám az egymást kevésbé jól ismerő távolabbi rokonok között előfordul.

[1]

Az Edinburghi Egyetem szakemberei szerint a kutatási eredmények felvetik annak lehetőségét, hogy más társasági életet kedvelő emlősöket – a mongúzok más fajait, a prérifarkasokat vagy egyes majomfajokat – hasonlóan érinthet a beltenyésztés – számolt be róla a tanulmányt ismertető BBC hírportálja [2].

Forrás: MTI
Főkép: Wikipédia  [3]

Kapcsolódó cikkek:
Már hatszázra tehető a hazai hódok száma [4]
Parlagi sasok mentése [5]
Kihalás fenyegeti a titokzatos ázsiai egyszarvút  [6]
Gyorsabban gyógyul a magasabb rangú pávián [7]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/05/29/bajban-a-rokamangusztak/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/05/Cynictis_penicillata_839.jpg

[2] BBC hírportálja: https://www.explorerworld.huwww.bbc.co.uk

[3] Wikipédia : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cynictis_penicillata_839.jpg

[4] Már hatszázra tehető a hazai hódok száma: http://explorerworld.hu/2012/05/27/wwf-mar-hatszazra-teheto-a-magyarorszagi-hodok-szama/

[5] Parlagi sasok mentése: http://explorerworld.hu/2012/05/26/parlagi-sasok-mentese/

[6] Kihalás fenyegeti a titokzatos ázsiai egyszarvút : http://explorerworld.hu/2012/05/22/kihalas-fenyegeti-a-titokzatos-azsiai-egyszarvut/

[7] Gyorsabban gyógyul a magasabb rangú pávián: http://explorerworld.hu/2012/05/23/gyorsabban-gyogyul-a-magasabb-rangu-pavian/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.