Megnyílt a Ráday-kastély új látogatóközpontja Pécelen

A neves néptáncosra és festőre, Karsai Zsigmondra emlékező tárlattal nyitotta meg kapuit a péceli Ráday-kastély felújított “márványistállója”, az új látogatóközpont.

A festőművész, néptáncos, népdalgyűjtő Karsai Zsigmond több műfajú alkotóként él a köztudatban, akinek sokágú életművében szervesen kapcsolódik össze az erdélyi népi kultúra és a természetelvű festészet – mondta el az MTI-nek Hajdi Márta, a kastély vezetője.

Az erdélyi Lőrincrévén született és Pécelen letelepedett, tavaly elhunyt művésztől származik a vidék népzenei hagyományáról készült legteljesebb gyűjtemény: mintegy nyolcszáz énekelt és fütyült dallam. Karsai Zsigmond elvégezte a Képzőművészeti Főiskola festő szakát is, és életének  későbbi szakaszának központjába a festés, az amatőr művészeti mozgalmak szervezése és a hagyományőrző mozgalom került. “Az új látogatóközpont első kiállításával egyúttal a város díszpolgárára is emlékezünk” – emelte ki a vezető.

A Ráday-kastély istállója az 1760-as évek végén készült, az épület a korabeli nemesi lét megjelenítését is szolgálta – hívta fel a figyelmet Hajdi Márta. A rekonstrukció során a külső és belső falfelületek visszakapták az eredeti egyszerű, gazdasági épülethez illő fehér színüket, és figyelembe vették az egykori ajtók és ablaknyílások helyét is. “Mivel semmilyen eredeti elem nem maradt fenn, az eredeti berendezés teljesen megsemmisült, és maga az épület is jelentősen átalakítva maradt fenn, az új látogatóközpont berendezésekor a fő szempont az volt, hogy megfeleljen jövőbeli funkcióinak, így kiállítások és konferenciák rendezésének.”

A központ kialakításakor a szakemberek úgy látták, hogy a hangsúlyozott modernitás és a “történelmi patinájú” épület kontrasztja illő környezetet biztosít az időszaki kortárs vagy történeti kiállításoknak, illetve konferenciáknak.

Az új kiállítótér mellett ajándéküzlet és tárolóhelyiségek is találhatók az épületben, emellett kialakítottak egy látogatóudvart és egy parkot is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Kiállítások a fővárosi állatkertben
Hajótúrák a parti fecskékhez
Megnyílt a planetárium Pécsett