18. századi temetőt tárnak fel a Tihanyi-félszigeten

Barokk korabeli temetőt találtak régészek a Tihanyi-félszigeten, az apátság mellett. Az ásatást pünkösd után kezdték meg.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régészei a tihanyi apátság mellett találtak barokk korabeli temetőt. A csontvázak mellett tűzrakó helyet, kemencét, árkot, valamint cölöplyukakat is feltártak. A 18. századi sírok legtöbbjében a koporsók maradványait is megtalálták. Arról, hogy a Tihanyi-félsziget egyik legmagasabb pontján temető lehetett, eddig senkinek sem volt tudomása. A régészek szerint elképzelhető, hogy a területen több száz sír található.

Eddig hét szabályos sírt tártak fel, de több száz is lehet a dombtetőn. Az ásatást egy vékony sávban kezdték meg a partfal szélénél, pünkösd után. Az itt előkerült csontok zöme gyermekek csontváza, s ez arra utal, hogy itt lehetett az egykori temető széle. Bár az apátság fogadóépületénél, korábban már találtak emberi csontokat, arról senki nem tudott, hogy az 1800-as években temető lehetett a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontján.

Forrás: MTI, Magyar Hírlap Online
Fotók: MTI (Nagy Lajos) 

Kapcsolódó cikkek:
Feltárulnak a középkori egyetem romjai Pécsen
Kőkori sírkamrát takart a walesi menhir
Kriptát és sírokat találtak a vilonyai templom alatt
Szarmata sírt találtak Orosháza belvárosában