A Földnek a Nap előtti átvonulását lesheti meg 2014-ben a Hubble

Míg a csillagászokat a Vénusz-átvonulás tartja lázban, a Hubble-űrteleszkóp már 2014-re “készül”, amikor a Földnek a Nap előtti átvonulását figyelheti meg.

2014 januárjában a Jupiter lehet tanúja annak, miként vonul el a Föld közte és a Nap között. Amerikai csillagászok szerint ezt az eseményt meg lehet figyelni, ha “rávezetik” az űrteleszkópot, hogy miként észlelje a visszavert napsugarakat – írta a Space.com tudományos portál.

“A dolog lényege, hogy megfigyeljük, átvonuláskor miként néz ki egy lakható, lakott bolygó légköre. Ezek az információk segítik az esetleges élet felkutatását távoli bolygókon” – hangsúlyozta Jay Pasachoff, a Massachusetts állambeli William College professzora.

Hozzátette, hogy a megfigyelések igen bonyolultak, de már elvégezték a megfelelő számításokat. Jay Pasachoff és kollégái megfigyelési időt is igényeltek a Hubble-űrteleszkópon, ám nem biztos, hogy megkapják, a csillagászati műhold ugyanis rendkívül “elfoglalt”.

Amennyiben Pasachoff professzor nem kap kutatási időt, a Hubble mindörökre elesik attól, hogy egy Föld-átvonulást figyeljen meg. A Jupiter “látószögéből” a következő átvonulásra 2026-ban kerül sor, ám az 1990-ben fellőtt Hubble-űrteleszkópot addigra nyugdíjazzák.

“Ez az utolsó Föld-átvonulás, amely a Hubble életében történik” – jegyezte meg Jay Pasachoff.

Forrás: MTI
Fotó: zonu.com