Fókaháborúk

Az Animal Planet júniusban tűzi műsorára a Sea Shepherd egyik legradikálisabb akciójának egyórás dokumentumfilmjét: a Seal Wars, azaz Fókaháborúk a környezetvédő szervezet 2011-es Operation Desert Seal, azaz Sivatagi Fóka Hadművelet történetét követi végig.

Namíbiában minden év július 1-jén megkezdődik a világ emlős állatok ellen elkövetett legkegyetlenebb mészárlása: több mint 85 000 bébifókát gyilkolnak le a prémjükért. Átlagosan 6000 hím fókát ölnek meg nemi szerveikért, amelyekről úgy gondolják, hogy afrodiziákumként hatnak.

A bébifókákat a namíbiai fókavadászok elválasztják anyjuktól, majd addig ütik egy tompa bottal, amíg el nem pusztulnak – így nem csupán a populációt csökkentik, de az állatokat is megkínozzák. Mindezt hajnalban teszik, hogy reggel kilenc óra tájékában buldózerekkel össze tudják szedni a tetemeket, eltüntetve gyalázatos munkájuk bizonyítékait – így a turisták délelőtt már csupán a megmaradt egyedek látszólag háborítatlan környezetét figyelhetik meg.

A vadászszezon július 1-től november 15-ig tart, ekkor a fókavadászok több mint 160 önkéntest fogadnak fel, hogy segítsenek nekik a mészárlásban. Jellemzően 7-11 hónapos állatokat gyilkolnak le, az ennél idősebbek kegyelmet kapnak.

A namíbiai kormány védi a fókavadászokat – arra hivatkoznak, hogy a fókák évente 700 000 tonna halat esznek, így lemészárlásuk tulajdonképpen a tengeri halpopuláció megsegítésére irányul. A 90-es években azonban, amikor Dél-Afrikában betiltották a fókavadászatot, a halászipar nemcsak talpon maradt, hanem fejlődött is.

Namíbia azonban itt még nem áll meg: idén növelni akarja a fókavadászok számát, így hozva létre újabb munkahelyeket az országban.

A brutális, embertelen és fenntarthatatlan fókagyilkolást filmezni tilos, a Sea Shepherd egyórás dokumentumfilmet készített a mészárlásról. A radikális környezetvédő szervezet célja, hogy véget vessen a fókavadászatnak – örökre.

A Sea Shepherd fókavadászok elleni akcióiról itt olvashatsz bővebben.