- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hiába irtják a denevéreket Peruban

Posted By The Explorer On 2012-06-15 @ 10:47 In Föld | No Comments

Nem tartóztatja fel a veszettség terjedését a vérszopó denevérek irtása a dél-amerikai országokban, sőt, még kedvezhet is a kórnak – derül ki egy amerikai tanulmányból.

Egészen mostanáig úgy gondolták, hogy a denevérek kordában tartása egyben a veszettség vírusát is megfékezi. Bár majdnem az összes denevérállományban megtalálható a vírus, az emlősök vérével táplálkozó vérszopó denevérek felelősek a legtöbb fertőzésért.

A Georgiai Egyetem tanulmánya rámutatott arra, hogy a veszettség vírusa az állománynagyságtól függetlenül jelen van, és a fertőzött denevérek száma sem függ össze a kolónia méretével. Amennyiben pedig nincs összefüggés az állománysűrűség és a veszettség között, az állománycsökkentés nincs hatással a kór terjedésére – érvelt Daniel Streicker, a tanulmány társszerzője a BBC hírportálja [1] szerint.

A háziállatokat illetve az embert megfertőzve halálos kimenetelű vírusbetegség terjedésének megakadályozására Peru immáron három évtizede a rőt vérszopó denevér (Desmodus rotundus) irtására fekteti a hangsúlyt, ami méreggel vagy akár robbanószerek által történik.

A 40 hónap alatt húsz helyszínről gyűjtött adatok azonban arról árulkodnak, hogy az irtás nem éri el a kívánt hatást – írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban. Sőt, azokon a területeken, ahol elszórtan történtek irtások a kutatás ideje alatt, nőtt a veszettséggel fertőzött denevérek aránya.

[2]

Az irtásnak gyakran kitett kolóniákban valamivel alacsonyabb volt ez az arány, ugyanakkor azokban az állományokban volt a legalacsonyabb, ahol egyáltalán nem történt irtás. Úgy tűnik, hogy a fokozott emberi beavatkozás a denevér lakta területeken csak súlyosbítja a problémát.

Streicker és csapata elmondta, hogy a kutatás még két évig folytatódik annak érdekében, hogy találjanak egy tudományosan megalapozott, hatékony módszert a közegészség és a mezőgazdasági érdekek védelmére a vírussal szemben.

Forrás: MTI
Fotó: batconservation.org [3], Californiai Egyetem [4]

Kapcsolódó cikkek:
Európából származik a denevérjárvány [5]
Új lakók az izraeli “szellembunkerekben” [6]
Temérdek repülőkutya szállt meg egy ausztrál várost  [7]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/15/hiaba-irtjak-a-denevereket-peruban/

URLs in this post:

[1] BBC hírportálja: https://www.explorerworld.huwww.bbc.co.uk

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/Vampire-by-Gettle.jpg

[3] batconservation.org: http://www.batconservation.org

[4] Californiai Egyetem: http://www.universityofcalifornia.edu/news/article/26054

[5] Európából származik a denevérjárvány: http://explorerworld.hu/2012/04/14/europabol-szarmazik-a-deneverjarvany/

[6] Új lakók az izraeli “szellembunkerekben”: http://explorerworld.hu/2012/04/13/uj-lakok-az-izraeli-%e2%80%9eszellembunkerekben/

[7] Temérdek repülőkutya szállt meg egy ausztrál várost : http://explorerworld.hu/2012/03/13/temerdek-repulokutya-szallt-meg-egy-ausztral-varost/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.