- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Magyar-osztrák természetvédő kerékpártúra

Posted By The Explorer On 2012-06-15 @ 07:55 In Trekking | No Comments

A Nyugat-Dunántúl és Burgenland védett természeti területeinek értékeire hívja fel a természetbarátok figyelmét egy kerékpártúra, amelyre június 25-30. között kerül sor a PaNaNet elnevezésű, magyar-osztrák határon átnyúló európai uniós projekt keretében.

A túra résztvevői az osztrák-magyar határtérség négy nemzeti parkjának és natúrparkjainak egyedülálló ökoturisztikai kínálatát ismerhetik meg – mondta Thomas Böhm projektvezető, a Burgenlandi Natúrparkok Munkaközösségének ügyvezetője kedden sajtótájékoztatón Sopronban.

A túra közös evezéssel indul a Lajtán és a Mura menti Kerkaszentkirályon ér célba. A résztvevők út közben megismerhetik a nemzeti- és natúrparkok látnivalóit. Emellett tájékozódhatnak a határon átnyúló uniós projekt már megvalósult ökoturisztikai fejlesztéseiről.

Ennek keretében megtekintik egyebek között a burgenlandi natúrpark iskolahálózat egyik láncszemét.

A PaNaNet projekt célja az osztrák-magyar határtérség nemzeti- és natúrparkjainak hálózatba szervezése, ökoturisztikai kínálatuk összekapcsolása.

A határtérség védett területeinek hálózati együttműködése megkezdődött – mutatott rá Básthy Béla, a Magyar Natúrparkok Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón. A természeti értékek közös bemutatása és értékesítése jó lehetőségeket kínál a térség számára, hiszen Közép-Európában másutt nem található meg ilyen kis helyen az élőhelyeknek, a növény- és állatvilágnak a régióban tapasztalt sokszínűsége – vélekedett a szakember.

[1]

Az egyes natúrparkok önállóan talán kevésbé vonzó kínálata az együttműködés révén felértékelődik, és a jól átgondolt programajánlatok akár egy egész hétre is a térségbe csábíthatják az európai ökoturistákat – hangsúlyozta Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli regionális képviseletének vezetője.

A hatnapos túra során a résztvevők a Fertő-táj Világörökség településein átkarikázva csodálhatják meg a természet és az épített környezet harmóniáját. A Mária úton zarándokkapu szentelésének lehetnek részesei, a Lánzséri hegyekben a kelták nyomában barangolnak, a lékai vár padlásán denevérek mozgását figyelhetik meg. A Pinka völgyében „határélményekben” lesz részük. A Rábán kenuba szállnak és az Őrség erdein keresztül tekerve érkeznek meg a Kerka völgyébe, s gurulnak le a Mura folyóhoz.

A programon részt vesznek a PaNaNet projekt partnerei, a szervezők ezen túl számítanak a szakmai szervezetek, a natúrparkok és a civil szervezetek képviselőire. A napi szakaszokon a térség érdeklődő lakói vezetett kerékpártúra keretében fedezhetik fel a természetvédelmi területek értékeit.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Velencétől Torinóig kerékpáron [2]
Hegymászás remek kilátással – a fotelből [3]
Az óceán és a szárazföld határán  [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/15/magyar-osztrak-termeszetvedo-kerekpartura/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/Cycling-tours-1.jpg

[2] Velencétől Torinóig kerékpáron: http://explorerworld.hu/2012/05/18/velencetol-torinoig-kerekparon/

[3] Hegymászás remek kilátással – a fotelből: http://explorerworld.hu/2012/05/17/hegymaszas-remek-kilatassal-fotelbol/

[4] Az óceán és a szárazföld határán : http://explorerworld.hu/2012/04/10/az-ocean-es-a-szarazfold-hataran/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.