Legendás elveszett várost rejthet az őserdő mélye

Az eddig teljesen érintetlen hondurasi Mosquita esőerdőt lézeres módszerekkel térképezték fel – és könnyen lehet, hogy az egyik legendás elveszett város, Ciudad Blanca, azaz Xucutaco romjait is megtalálták a vastag lombtakaró alatt.

A Houstoni Egyetem régészei a Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) és a Légi Lézertérképezés Nemzeti Központja (NCALM) segítségével, lézeres technika alkalmazásával feltérképezték Földünk egyik utolsó, érintetlen őserdejét, a mosquitiai esőerdőt.

A projekt vezetőjének, Steve Elkinsnek fantáziáját már azóta piszkálta a hondurasi esőerdő, mióta 20 éve először a területre látogatott. Szerette volna feltérképezni a környéket, és megvizsgálni, hogy milyen romokat takarhat az erdő, de a vastag, összefüggő lombkorona miatt a műholdas vizsgálat lehetetlennek bizonyult. Végül az NCALM sietett Elkins segítségére.

2009-ben a Houstoni Egyetem kutatói használták már a LiDAR névre keresztelt technológiát (light detection and ranging, fényérzékelés és –mérés), amikor Belizében feltérképezték a Caracol maja romvárost. Bár a területet vastag lombkorona takarja el a kíváncsi szemek elől, a LiDAR segítségével a kutatók felfedezték Caracol rejtélyes épületeit – azokat a romokat, amelyekre a földön dolgozó, hagyományos módszereket használó régészeknek 25 éves kutatás után sem sikerült rábukkanniuk.

A Honduras Projekt keretein belül a Houston Egyetem kutatói négyzetméterenként 25-50 lézersugárral bombázták a területet – ez a feltérképezendő környéken összesen milliárdnyi lézersugarat jelent. Az így kapott képeket a szakemberek összeillesztették, eltávolították róla a vegetáció rétegeit, hogy csupán a földön található objektumokat láthassák. Az így létrehozott digitális domborzati modellek segítségével geodéziás képeket hoztak létre, amelyek megmutatták, milyen romok rejtőzhetnek az esőerdő lombkoronája alatt. A LiDAR technológia segítségével a kutatók számos régészeti lelőhely pontos koordinátáit meg tudták állapítani – ezután már csak a tényleges terepmunka van hátra.

A LiDAR segítségével könnyen lehet, hogy egy elveszett, legendás város pontos helyét is sikerült megállapítani: az egyik romcsoportról ugyanis úgy gondolják, hogy a híres Ciudad Blanca, azaz Xucutaco lehetett egykoron. A városról először a spanyol hódító, Hernán Cortés tett említést 1526-ban. A spanyolok hiába próbálták évtizedekig megkeresni a titokzatos várost, nem jártak sikerrel – a Houston Egyetem kutatói most remélik, hogy sikerül lekörözniük őket.

Forrás: Past Horizons

Kapcsolódó cikkek:
Egy elfeledett nyelv
Amazónia elveszett világa
Titokzatos temetési rituálék a kambodzsai hegyekben
Megtalálták a legősibb maja naptárt