Megtalálták a legrégebbi igazgyöngyöt

A Szaúd-Arábiában megtalálták a világ legrégebbi igazgyöngyét – a képződmény több mint kétezer évvel lekörözi az eddigi csúcstartót, a japán Jomon időszakból származó 5000 éves gyöngyöt.

A kutatók eddig úgy hitték, hogy a világ legrégebbi igazgyöngye a japán Jomon időszakból származik, és hozzávetőlegesen 5000 éves. A Szaúd-Arábiában, a Perzsa-öböl partján fekvő Umm el-Kaivein 2 településnél talált gyöngyöt Kr. e. 5547 és 5235 közé datálják.

„A drágakövekkel foglalkozó kutatók eddig úgy gondolták, hogy a Jomon-gyöngy a legrégebbi gyöngy a világon. Az öbölben talált leletek erre azonban rácáfolnak” – írta Vincent Charpentier, Sophie Méry és néhány kollégájuk az Arabian Archaeology and Epigraphy című folyóiratban a francia külügyminisztérium által finanszírozott expedícióról.

Pinctada margaritifera

A területen nem ez az első ilyen lelet: az öbölben már 101 gyöngyöt sikerült a felszínre hozni különböző ásatási területeken – ez egy olyan neolitikus halászati módszert jelez, amely a mai embernek már nincs birtokában. A gyöngyök egy nagy kagylófajtól, a Pinctada margaritiferától és a jóval kisebb Pinctada radiatától. Bár a gyöngyökért való merülés igen veszélyes és nagyon nehéz, a kagyló egyéb részeit a neolitikus korban kitűnően tudták hasznosítani. A P. margaritifera héját például horogként használták.

Pinctada radiata

A most felfedezett gyöngy megközelítőleg 7500 éves, és mindössze 1,7 milliméteres. A helyi régészeti leletek azt mutatják, hogy a gyöngyöknek a temetkezésben volt nagy szerepük: gyakran a halottakkal együtt temették el őket, az arcukra vagy a felső ajkukra elhelyezve. Ebben az időszakban a félig fúrt gyöngyöket a férfiakkal, a teljesen fúrtakat pedig a nőkkel azonosították.

Forrás: DiscoveryNews

Kapcsolódó cikkek:
Egy négyezer éves sírkamra is tud még újat mutatni
Új katonák a híres agyaghadseregben
Kőkori sírkamrát takart a walesi menhir