Olimpia az ISS fedélzetén

A Nemzetközi Űrállomásra július 14-én érkező, amerikai, japán és orosz asztronauták úgy tervezik, hogy a július 27-én induló olimpiai játékokkal egyidőben szeretnék megrendezni saját sportversenyüket. Ez azonban nem az első eset, hogy az űrben is olimpia zajlik.

2010-ben, a téli olimpiai játékok alatt az akkor az ISS-en tartózkodó asztronauták, valamint az akkor ott dokkoló Endeavour legénysége – összesen 11 vállalkozó kedvű űrhajós – megrendezték saját olimpiájukat, amelyen az űrbeli síelést és korcsolyázást gyakorolták.

Sunita Williams

Az ISS-re július 14-én érkező három asztronauta, Sunita (Suni) Williams, Hoside Akihiko és Jurij Malencsenko hasonló versenyre készül, csak a nyári olimpia sportjaival.

Sunita Williams maratont fut az űrben

„Különleges az ISS-en tartózkodásunkban, hogy a Földön akkor egy hatalmas sportesemény zajlik majd. Az jutott eszünkbe, hogy mi lenne, ha mi is megrendeznénk egy versenyt az Űrállomáson” – nyilatkozta Hoside. –„Egyelőre még csak ötletelünk, hogy milyen sportokat válasszunk. Nagyon várom az egészet.”

Hoside Akihiko

Sunita Williams számára nem új jelenség az űrsport: 2007-ben a bostoni maratont futotta egy időben a földi maratonistákkal az ISS-en egy futógép segítségével. 4 óra 24 perc alatt sikerült lefutnia a távot, miközben több mint 28 000 kilométer per óra sebességgel keringett a Föld körül.

Jurij Malencsenko

„Bármiféle fizikai kihívás jó lenne” – mondta Williams. –„Úgy gondolom, hogy ezúttal inkább csapatsporttal foglalkozunk majd, mint futással. Amúgy sem vagyok a maraton-formámban, de egy gyors sprintre még képes vagyok.”

Forrás: DiscoveryNews