Az első magyar műhold az űrtáborban

Csillagászati megfigyelések, önjáró “bolygókutató” robotok irányítása, a kozmikus társkeresésről szóló kerekasztal-beszélgetés szerepel egyebek közt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idei űrtáborának programján, amelyből nem hiányozhat az első magyar műholdról, a MaSat-1-ről szóló előadás sem.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta nyaranta rendezi meg az űrkutatás, az űrtevékenység iránt érdeklődő 14-18 éves fiatalok részére a nyári tábort, amelynek az idén Kecskemét ad otthont július 1. és 7. között. A rendezvénynek a határainkon túlról (a Vajdaságból és Kárpátaljáról) is lesznek résztvevői – olvasható a MANT közleményében.

A dokumentum szerint a középiskolás diákokat számos izgalmas program várja – bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. A 2012-es tábor tervezett programjában szerepelnek egyebek közt csillagászati megfigyelések, a kecskeméti Planetárium és a repülőtér meglátogatása, önjáró “bolygókutató” robotok irányítása. A diákok érdekes előadásokat hallhatnak a például a Naprendszer változatos világáról, a Marsra augusztusban leszálló amerikai Mars Science Laboratory űrszondáról, a műholdas távközlésről, űreszközök építéséről. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója pedig Stonehenge-től a kozmológiai Nobel-díjig címmel tart előadást.

“Természetesen az Űrtáborból sem hiányozhat az első magyar műhold. Az idén pályára állított Masat-1-et bemutató előadás is elhangzik, de a műhold két átvonulása között a csapatoknak megoldandó feladatuk is lesz. Nem csak a kis magyar műegyetemi műhold alkotói, de más fiatal, pályájukat kezdő hazai kutatók is ellátogatnak a diákokhoz, hogy személyes példájukkal is bemutassák, miképpen válhat valakiből űrszakember” – olvasható a közleményben.

A űrtábor résztvevői csapatokba szervezve, játékos formában mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és szerencséjüket. A diákok megismerkednek a környék nevezetességeivel is – lesz például “Naprendszer-séta” Kecskeméten, de kirándulásnak a közeli Lakitelekre, a Népfőiskolára, ahol a tervek szerint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is köszönti az űrtábor lakóit.

Az űrtábor nem csak a táborlakóknak szól, az érdeklődőknek ismert hazai szakemberek tartanak ingyenes előadásokat az első magyar műholdról, a csillagászati világképünk változásairól az ókortól az űrkorszakig, valamint “magyarokról égen és földön”.

Az űrtáborral kapcsolatos bővebb információ itt érhető el.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Elkészítette első űrfelvételeit a Masat-1
Útjára indul az első magyar műhold
Olimpia az ISS fedélzetén
A világegyetem első csillagait észlelhetik hamarosan a tudósok