Ausztriából is vár látogatókat a mosonmagyaróvári FUTURA

Az országhatáron túlról is várja a látogatókat az augusztusban nyitó mosonmagyaróvári FUTURA interaktív természettudományi élményközpont, amelyet kedden Bécsben is bemutattak.

A többségében európai uniós támogatásból megvalósuló, 1,5 milliárd forintos beruházás a város “turisztikai zászlóshajója” lehet – mondta Nagy István polgármester a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón. “Arra törekszünk, hogy újra ráirányítsuk a figyelmet Mosonmagyaróvárra” – jelentette ki.

Mint kifejtette, Mosonmagyaróvár mindig szerves kapcsolatban állt Ausztriával. Az érdeklődés az utóbbi években valamelyest csökkent, ezért szeretnék élénkebbé tenni a kapcsolatot.

Az élményközpont mottója “Szórakoztatva tanítani” – mondta el Csiszár Péter igazgató. A FUTURA-t egy háromszáz éves magtárépületben alakították ki. Az élményközpont négy emeleten a “négy őselem”: a föld, a víz, a levegő és a tűz témáján keresztül mutatja be a természeti jelenségeket és a Szigetköz élővilágát.

A központban több mint ötvenféle játékos szemléltetőeszköz található, amelyeket nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is ajánlanak. Az attrakciók között van egy életnagyságú dunai kutató-tengeralattjáró, hangyavár, mobil planetárium, valamint egy repülőgép-szimulátor és egy szökőár-szimulátor. Emellett a látogatók tudományos bemutatókat, kísérleteket is láthatnak. A központ a tervek szerint osztrák és magyar pedagógusok párbeszédére, továbbképzésére is lehetőséget biztosít.

A korábban Pozsonyban is bemutatott központ ausztriai “követévé” Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövetet kérték fel. A bécsi magyar nagykövet elmondta, hogy örömmel fogadta el a felkérést. Mint rámutatott, a nagykövetség feladata az osztrák-magyar és a határ menti kapcsolatok fejlesztése, és ilyen új feladatként tekint a felkérésre is. Az érdekek néha különbözőek, de az osztrák-magyar kapcsolatok a legfontosabbak közé tartoznak – jelentette ki.

A határon átnyúló együttműködés jegyében a tervek szerint ausztriai hátrányos helyzetű gyerekek látogathatnak el a központba és együttműködést kötöttek a GYSEV vasúttársasággal.

Az interaktív természettudományi élményközpont augusztus 17-én, a mosonmagyaróvári Szent István Napok alkalmából nyílik meg.

A FUTURA hivatalos honlapját itt találod.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Simonyi Károly nevét veszi fel a mosonmagyaróvári Futura auditóriuma
Új kilátó Badacsonyban
Nemzeti Parkok Hete
Történelmi Várjátékok Füleken