Az ArduSat bárki számára elérhetővé teszi az űrkutatást

Négy fiatal készül megépíteni saját nanoműholdját, hogy bebizonyítsa: az űrkutatás a hétköznapi emberek számára is elérhető. A csapat tagja az International Space University ösztöndíjasa, Kovács Réka, aki jelenleg a NASA Ames Research Centerében végzi szakmai gyakorlatát.

Az ArduSat a világ első nyílt forráskódú műholdja, melynek fellövéséhez és további bővítéséhez a csapat a Kickstarter közösségi finanszírozási rendszerén keresztül keres támogatókat.

A Nemzetközi Űregyetemen tavaly ősszel találkozott négy fiatal, akik megfizethető lehetőséggé szeretnék tenni az űrkutatást: Peter Platzer, a korábban Wall Street-i befektetőként is dolgozó részecskefizikus, Joel Spark és Jeroen Cappaert űrmérnökök, valamint a gazdálkodással és piackutatással foglalkozó Kovács Réka. NanoSatisfi néven céget alapítottak, melynek projektje a világ első nyílt forrású műholdja, az ArduSat.

Az ArduSat egy úgynevezett CubeSat szabványú miniatűr, 10x10x10 centiméteres, megközelítőleg egy kilogramm tömegű műhold, mely az Arduino elnevezésű nyílt forráskódú mikrokontroller hardvert használja telepített műszerei kezelésére. A műholdon mintegy 25 műszer kap helyet, köztük a mágneses tér mérésére alkalmas magnetométer, a radioaktivitást mérő Geiger–Müller-számláló, különböző fénytartományokban működő kamerák, a kozmikus sugárzást mérő bit-flip, a fényerősség mérésére szolgáló fotonméter, hőmérő, barométer, és a fény teljes spektrumát elemző spektométer, a Spectruino. A csapat várja a további ötleteket a felszerelés kiegészítéséhez, de még az űrben megvalósuló kísérletekhez is.

Az ArduSat úgynevezett másodlagos teherként juthat fel az űrbe: a NASA és az Európai Űrügynökség is rendszeresen hirdet lehetőséget rakéták fel nem használt terében hasonló méretű műholdak űrbe juttatására.

A tervek megvalósításához szükséges további 35 ezer dollárt a KickStarter közösségi finanszírozási rendszerén keresztül gyűjti a csapat, amelyhez sokszintű támogatási rendszert dolgoztak ki. A projekt szellemiségével összhangban a szponzorok a támogatás összegétől függően kapnak hozzáférést az Ardusat használatához.

  • 10 és 300 dollár közötti adományok után például saját fényképek készíthetők az űrben, illetve személyes üzenetet küldhetünk a műholdon keresztül
  • 500 dollár fölötti adományok után válnak hozzáférhetővé a különböző kísérleti csomagok, és akár saját megfigyelések is futtathatók a szenzorokkal
  • Az 1500 dollár fölötti kutatói csomagok a műhold összes műszeréhez és az azok által mért adatokhoz hozzáférhet a támogató. Ez a lehetőség különösen alkalmas lehet iskolák és kutatóintézetek számára, hogy viszonylag kis költséggel juthassanak hozzá a munkájukhoz szükséges egyedi adatokhoz

Néhány nap alatt már több mint 30 ezer dollárt gyűjtött a projekt, így a kitűzött összeghatárt hamarosan elérik a Kickstarteren – itt részletesen megismerhetők a támogatás keretében igénybe vehető szolgáltatások is. Ha a projekt sikerrel végződik, a csapat érdeklődők számára nyújtott képzéseket is indít, melyek egy-egy újabb műhold összeállításával és felküldésével zárul.

A projekt partnerei egyedi módon támogatják a NanoSatisfi elképzelését: a Discover Magazine például versenyt indított, melyen a legötletesebb kutatást, alkalmazást vagy játékot keresi az ArduSat számára. Az ötlete megvalósulása mellett a nyertes 1500 dollár értékű kutatói csomagban is részesül.

A NanoSatisfi

A NanoSatisfi 2012-ben jött létre az alapítók Nemzetközi Űregyetemen szerzett tapasztalatára építve. Peter Platzer, a korábban Wall Street-i befektetőként is dolgozó részecskefizikus, Joel Spark és Jeroen Cappaert űrmérnökök, valamint a gazdálkodással és piackutatással foglalkozó Kovács Réka tavaly szeptemberben találkozott, és számos közös munka után (terveztek műholdat és műholdküldetést, egy nagyobb csapattal még mikrogravitációs környezetben alkalmazható négyrotoros helikopteren is dolgoztak) megalapították a NanoSatisfi nevű céget.

A négy főből álló fiatal csapat egyedi termékeivel és képzéseivel azt a mítoszt szeretné eloszlatni, hogy az űr csak évek alatt, dollármilliókból érhető el. A NanoSatisfi célja, hogy elérhetővé tegye az űrkutatást, és megfizethető képzést biztosítson a legmodernebb technológia és az űr iránt érdeklődőknek.

Kapcsolódó cikkek:
Egy szuperföld fénye
Olimpia az ISS fedélzetén
Az első magyar műhold az űrtáborban