- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kopernikusz kéziratát mutatják be Krakkóban

Posted By The Explorer On 2012-06-28 @ 10:02 In Éld át! | No Comments

Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász napközpontú világkép-elméletét ismertető művének kéziratát és a könyvelés atyjaként ismert Luca Pacioli alkotásának eredeti példányait is bemutatják a krakkói Jagelló Egyetem könyvtárában.

A matematika történetének alaptanulmányaiként számon tartott művek közül több mint negyvenet mutattak be az akadémia gyűjteményeiből. A kedden megnyílt, július 10-ig látogatható kiállításon a XIV. század eleje és a XVIII. század vége között született kéziratok és nyomtatványok tekinthetők meg.

[1]

A tárlat keretében július 4-én mutatják be Kopernikusz Az égi pályák körforgásairól címen ismert korszakalkotó művének egyetlen létező kéziratát. A csillagász ebben ismertette heliocentrikus világmodelljét: “megállította a Napot és mozgásba hozta a Földet”.

A kiállítás legrégebbi példánya Eukleidész Elemek című kézirata, de megtekinthetők olyan egyedi darabok is, mint Luca Pacioli a velencei könyvvezetés technikáját részletező Summa de Arithmetica Geometria Proportioni et Proportionalita című írása. A helyi egyetem történetére utalnak a lengyel matematikusok művei és megtalálhatók Kepler János, illetve Gottfried Wilhelm Leibniz alkotásai is.

[2]

Az egyedi történelmi áttekintéssel az egyetem a kis-lengyelországi vajdaságban 2012-ben ünnepelt matematika évének keretében a hétfőn kezdődő VI. Európai Matematikai Kongresszust (6ecm.pl) harangozza be. A tanácskozáson a Szegedi Tudományegyetem is képviselteti magát.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Feltárulnak a középkori egyetem romjai Pécsen [3]
Amerika felfedezésének titkai [4]
Középkori jegyzetek segítenek az időjárás kutatásában [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/06/28/kopernikusz-korszakalkoto-muvenek-keziratat-mutatjak-be-krakkoban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/copernican.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/06/1pacioli.jpg

[3] Feltárulnak a középkori egyetem romjai Pécsen: http://explorerworld.hu/2012/06/04/feltarulnak-a-kozepkori-egyetem-romjai-pecsen/

[4] Amerika felfedezésének titkai: http://explorerworld.hu/2012/05/09/amerika-felfedezesenek-titkai/

[5] Középkori jegyzetek segítenek az időjárás kutatásában: http://explorerworld.hu/2012/02/28/kozepkori-jegyzetek-segitenek-az-idojaras-kutatasaban/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.