Befejeződött a gödöllői királyi kastély komplex felújítása

Lezárult a mintegy egymilliárd forintos, főként uniós forrásból finanszírozott felújítás a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. A királyi lovaskultúrát bemutató állandó kiállítás megnyitójával, valamint az Erzsébet királyné korát felidéző 3D-s film premierjével egybekötött ünnepélyes projektzárást csütörtökön tartották.

Gönczi Tibor, a kastély igazgatója kifejtette, hogy noha az egymilliárdos projekt 2010 augusztusában kezdődött, szűk fél évvel később már az uniós elnökség tanácskozásaira érkező delegációkat fogadhatta az eredeti pompájában felújított lovarda.

A beruházás utolsó elemének részét képező Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállításról Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetője elmondta: a barokk istálló feletti szint nyolc kisebb termében berendezett tárlat egyebek mellett a huszárélet, a magyar nemesi testőrség, a dámalovaglás, a főúri, királyi vadászatok hangulatát idézi. A hadtörténeti jelentőségű kiállítás több darabját hazai múzeumoknak és magángyűjtőknek köszönhetik.

A csütörtöki projektzárón mutatták be a nemrég kialakított egyik szekcióterem 3D-s vetítőjében a kastély történetét, valamint az Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait felidéző kisfilmet. A látványos alkotást – amelynek operatőre Ragályi Elemér volt – a jövőben külön belépőjeggyel bárki megnézheti.

A nagyrekonstrukció II. ütemének számító lovarda- és istállófelújításról korábban a projekt irányítói elmondták, hogy Magyarország legnagyobb barokk kastélyának lovardája 1746 és 1749 között épült. Erzsébet királyné kívánságára később átépítették, a padlószintet feltöltötték, az ablakszintet megemelték, kerek manézst alakítottak ki benne, amelynek négy pontjára tükröket helyeztek. A lovarda a királyné egyik kedvenc tartózkodási helye volt a kastélyban. Nemcsak lovas események zajlottak itt, hanem Horthy Miklós kormányzó engedélyével különböző rendezvényeket, bálokat is tartottak a falak között. Később tábori kórházat, a II. világháborút követően szovjet laktanyát rendeztek be itt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Megnyílt a Ráday-kastély új látogatóközpontja Pécelen
Lezárult a fertődi kastély rekonstrukciójának első üteme
A Szép-völgyi barlangrendszer megismerése