Lebegő mozi a szobádban

Japán kutatók a világ legvékonyabb kijelzőjét hozták létre “szappanbuborékból”. A képernyő élénk felvételek bemutatására alkalmas akár három dimenzióban is.

Joicsi Ocsiai és csapata szerint az átlátszatlan, konvencionális képernyőkkel összehasonlítva, a “szappanfilm” átlátszósága és fényvisszaverő képessége változik. A csapat ezeket a tulajdonságokat ultrahanghullámok segítségével tudta szabályozni. A hullámokat hangszórók bocsátották ki a felszín módosítására. Egyetlen projektor segítségével a kép textúrája menet közben módosítható, például egy labda látszhat simának és egyenetlennek is.

Emellett számos képernyőt lehet összekapcsolni a háromdimenziós hatás eléréséért. A membránok áttetszőségének módosításával és váltakozó képek megjelenítésével az egyes képernyőkön holografikus kivetítést lehet létrehozni. Mivel a film kolloidok elegyéből áll, így nem könnyű kiszúrni, ezért az objektumok anélkül hatolhatnak át rajta, hogy a képernyőt „összetörnék”. Ennélfogva meg lehet érinteni a képernyőt és kapcsolatba lehet vele kerülni.

Alexis Ojama, a fejlesztőcsapat egyik szakembere szerint a kijelző hasznos lehet művészek és kiállítók számára, hogy még realisztikusabb érzést kölcsönözzenek képeiknek. Például, mivel a képernyő áttetsző, a Föld projekciója úgy néz ki, mintha a levegőben függeszkedne. „A múzeumok lebegő planétákat jeleníthetnek meg a technológiával” – mondja. Ha a filmet sokszögű keretben alkalmazzák, a projektorral életszerű tárgyakat is létre lehet hozni.

A rendszert augusztusban mutatják be a Siggraph 2012 konferencián, a számítógépes grafikai és interaktív technikák seregszemléjén.

Forrás: Kultúrpart

Kapcsolódó cikkek:
Az emberinél is érzékenyebb az új robotujj
Nanotechnológiával készül a vízálló, mágneses papír
Mágneses baktériumokkal épülhet a jövő bioszámítógépe