- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A Hold mögé bújik a Jupiter július közepén

Posted By The Explorer On 2012-07-04 @ 09:33 In Föld | No Comments

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter, valamint holdrendszere július 15-én hajnalban égi kísérőnk, a Hold mögé “bújik”.

A nap- és holdfogyatkozások viszonylagos gyakoriságuk miatt közismertek, a Hold általi bolygófedések azonban igazi csemegének számítanak. Ennek oka, hogy ilyen jelenségek sokkalta ritkábbak még a Hold általi csillagfedéseknél is: legutóbb például négy évvel ezelőtt, 2008 decemberében fedte a Hold a Vénuszt – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület [1] honlapján.

A jelenség hajnali időpontban, helyi idő szerint 3 óra 25 perckor kezdődik, amikor a négy legnagyobb, úgynevezett Galilei-hold közül először az Europa kerül égi kísérőnk mögé. Ezt követően nem sokkal eltűnik az Io, majd maga az óriásbolygó, amelyet a másik két nagy hold, a Callisto és a Ganymedes követ majd.

Bár a takarás idején a Nap alig 12 fokkal tartózkodik a horizont alatt, tehát a csillagászati szürkületnek is már vége van, a jelenség a fényes bolygó és a hasonlóan fényes holdak miatt megfigyelhető lesz. Az esemény külön érdekessége, hogy igen szép égterületen következik be, a közelben pedig megfigyelhető a Bika fejét alkotó, nagy kiterjedésű, Hyadok nevű látványos csillaghalmaz is. A megfigyelések, fotók készítése során észrevehető lesz azt is, hogy – kiterjedt égitestek lévén – az óriásbolygó holdjai sem egy pillanat alatt tűnnek el a Hold pereme mögött, hanem 1-2 másodperces időszak alatt halványodnak el, illetve kilépéskor ennyi idő alatt fényesednek vissza. Míg a belépés akár kisebb binokulárokkal is kényelmesen megfigyelhető, a jelenség végére a Nap már alig néhány fokkal tartózkodik majd a horizont alatt, így a kilépés megfigyeléséhez nagyobb, 15-20 centiméteres távcsövet ajánlatos – emeli ki az MCSE honlapja.

[2]

Ami a többi bolygót illeti, a Merkúr még megfigyelhető a hónap első harmadában napnyugta után a nyugati látóhatár felett. Július 10-e után láthatósága gyorsan romlik, 28-án már alsó együttállásba kerül a Nappal.

A fényes Vénusz a hajnali keleti égen kereshető, és láthatósága fokozatosan javul: a hónap elején még másfél, a végén már több mint három órával kel a Nap előtt. Fényessége előbb nő, 10-én éri el a -4,5 magnitúdót, ekkor a nappali égen is kereshető. A hónap végén már kissé halványabb, -4,4 magnitúdó. (A magnitúdó a fényesség meghatározására használt, a fény intenzitásának logaritmusával arányos skála mértékegysége. A magnitúdóskála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. A Nap látszó fényessége -26,8 magnitúdó, a teleholdé -12,6 magnitúdó, a szabad szemmel látható leghalványabb csillagé +6,5 magnitúdó körüli.)

“Kezdődik a hullócsillag-szezon is. Bár a nevezetes augusztusi csillaghullástól, amely a Perseida-meteorraj jelentkezését jelenti, még messze vagyunk, egyáltalán nincs kizárva, hogy egy fényes Perseida-meteort figyelhetünk meg. Ezek a Földünk légkörében felizzó és így életüket itt befejező porszemek számos, ebben az időszakban jelentkező áramlathoz tartozhatnak (Déli Delta Aquaridák, Alfa Capricornidák, Piscis Austrinidák, Epszilon Eridanidák), mind-mind látszólag más irányból érkeznek, és szintén eltérő jellegzetességeket (sebesség, szín, időtartam) mutathatnak” – emeli ki az MCSE honlapja.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Felfedezték a Jupiter két legkisebb holdját [3]
Az Io hangjai [4]
A Jupiter pokoli holdjának részletes térképe [5]
A Jupiter, a Hold és a Vénusz égi tánca [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/04/a-hold-moge-bujik-a-jupiter-julius-kozepen/

URLs in this post:

[1] Magyar Csillagászati Egyesület: https://www.explorerworld.huwww.mcse.hu

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/201207_holdjupiter.jpg

[3] Felfedezték a Jupiter két legkisebb holdját: http://explorerworld.hu/2012/06/14/felfedeztek-a-jupiter-ket-legkisebb-holdjat/

[4] Az Io hangjai: http://explorerworld.hu/2012/04/17/az-io-hangjai/

[5] A Jupiter pokoli holdjának részletes térképe: http://explorerworld.hu/2012/04/17/a-jupiter-pokoli-holdjanak-reszletes-terkepe/

[6] A Jupiter, a Hold és a Vénusz égi tánca: http://explorerworld.hu/2012/04/10/a-jupiter-a-hold-es-a-venusz-egi-tanca/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.