- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Tényleg mozog a sétáló fa?

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-07-04 @ 07:21 In Felfedezetlen | No Comments

Dél-Amerikában él egy fafaj: a roppant kreatív névvel ellátott sétáló fa, amelyről azt mondják, az árnyékból a napfényre kúszik. Mítosz csupán a jelenség, vagy valóban ez az első fa, amely mozogni képes?

Aki ismeri a Vénusz légycsapója névre keresztelt húsevő növényt, esetleg látta is már rovart fogni, az nem nagyon lepődik meg azon, ha egy növény furcsán (mozgékonyan) viselkedik. Fák esetében azonban ez a jelenség egyelőre ismeretlen – vagy mégsem?

[1]

A sétáló fa becenévre hallgató fafaj, a Socratea exorrhiza Közép- és Dél-Amerikában él, és akár 25 méter magasra is megnőhet. Törzse a föld felett néhány méterrel szétválik, és gyakorlatilag több vékony törzsként ér a talajba. Corner 1961-ben úgy gondolta, hogy ez a tulajdonsága azért alakult ki, hogy könnyedén megkapaszkodjon a mocsarasabb vidékeken is, erre azonban egyelőre nincs semmiféle bizonyíték. Bodley volt az első, aki 1980-ban kijelentette: a fa gyökerei azért ilyenek, mert tud „járni”, méghozzá akkor, ha egy másik fa vagy bármilyen nehéz objektum ráesik. Szerinte, ha ez bekövetkezik, akkor a Socratea exorrhiza új gyökereket és törzset növeszt, és gyakorlatilag „kibújik” az őt fogva tartó fa alól.

[2]

A csodálatos sétáló fákból azóta a turizmus is profitál: a turistavezetők előszeretettel mesélik a történetet az arra kíváncsi látogatóknak. Sherry Seethaler újságíró fejti ki könyvében, a „Curious Folks Ask 2”-ben, hogy a S. exorrhiza kitűnő inspiráció lehetne a B-kategóriás horrorfilmek gyártóinak, mivel az árnyékból a fénybe mozog, méghozzá úgy, hogy új törzseket növeszt, a régieket pedig hagyja elrohadni.

[3]

Ez azonban nem más, mint mítosz – pontosan annyira badarság, mint Bodley magyarázata. A fa nem mozog, nem is kúszik, mondhatjuk, hogy földbe gyökerezve áll egy helyben. Gerardo Avalos biológus, a Costa Rica-i Atena Fenntartható Fejlődésért Centrum igazgatója, az S. exorrhiza szakértője 2005-ös tanulmányában minden legendát eloszlat a fával kapcsolatban: bár az S. exorrhiza valóban hullajt néhány törzsdarabot időnként, ennek ellenére egy helyben marad, és nem kúszik sem a fény felé, sem az őt fenyegető, kihulló fák elől. Legfeljebb a szél mozgathatja meg kissé – vagy egy-két favágó fejsze, a fajt ugyanis gyakran használják építkezésekhez.

Forrás: Lifes’ Little Mysteries

Kapcsolódó cikkek:
Rejtélyes mozgó sziklák Írországban [4]
Amazónia elveszett világa [5]
Az orang pendek legendája [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/04/tenyleg-mozog-a-setalo-fa/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/1.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/1-Socratea-exorrhiza-DS-s.n.-Maquenque.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/800px-Socratea_diagram.svg_.png

[4] Rejtélyes mozgó sziklák Írországban: http://explorerworld.hu/2012/05/15/rejtelyes-mozgo-sziklak-irorszagban/

[5] Amazónia elveszett világa: http://explorerworld.hu/2012/01/17/amazonia-elveszett-vilaga/

[6] Az orang pendek legendája: http://explorerworld.hu/2011/12/15/az-orang-pendek-legendaja/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.