Hatalmas gázfelhőt fal fel a fekete lyuk

Az éhes fekete lyukra a Tejútrendszer középpontjában egy év múlva valóságos lakoma vár, amikor felfalhat egy hatalmas gázfelhőt – fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Reinhard Genzel vezetésével.

A balvégzetű gázfelhő egyenesen a Tejútrendszer szíve felé száguld, amely a Sagittarius A elnevezésű képződmény otthona. Ez egy nagyon fényes és kompakt rádióforrás, amelynek közelében a feltételezések szerint négymillió naptömegnek megfelelő fekete lyuk rejtőzik – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Amikor a gázfelhő megérkezik a helyszínre 2013 közepén, minden bizonnyal behabzsolja a fekete lyuk – állítja Stefan Gillessen, a Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatója, aki két évtizede figyeli a Tejútrendszer magját. Ez alatt az idő alatt csupán két csillag merészkedett olyan közel a Sagittarius A-hoz, mint a gázfelhő teszi majd.

A Saggitarius A

“A csillagok megúszták, ezúttal azonban más lesz a helyzet, a gázfelhőt teljesen széttépi a fekete lyuk gravitációs ereje” – magyarázta a német asztrofizikus.

A gázfelhő 36 fényórányira (40 milliárd kilométerre) közelíti meg a fekete lyukat. Sebessége, amely jelenleg több mint 8 millió kilométer óránként, az elmúlt hét év alatt megduplázódott.

A fekete lyukak ugyan láthatatlanok, hiszen gravitációs vonzerejük oly erős, hogy még a fény sem szökhet meg előlük, a csillagászok képesek megfigyelni, hogy mi történik, amikor anyagot habzsol be a szörnyeteg. Némely aktív szupermasszív fekete lyuk körüli térség oly fényes, hogy ragyogása az egész világegyetemben látható.

A tudósok nagyon várják az egy év múlva bekövetkező eseményt: a gázfelhő, ahogy közeledik a fekete lyukhoz, egyre jobban felhevül és fényes röntgensugárzást bocsát ki, ami látható lesz a Földről.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
A világegyetem első csillagait észlelhetik hamarosan a tudósok
“Sebváltós” fekete lyukak
Fényes felvillanást észlelt a szomszédos galaxisban a Hubble