Keresztül a Jeges-tengeren – csónakkal

4 kalandor arra vállalkozik, hogy az Arctic Row 2012 expedíció keretein belül átkeljen a Jeges-tengeren, méghozzá mindenféle motoros vagy külső segítség nélkül.

Az amerikai kalandorok (Paul Ridley, Collin West, Neal Mueller és Scott Mortensen) július 15-én hajóznak ki, és a következő 30 napot a tengeren töltik majd alig 8 méter hosszú csónakukban. Terveik szerint a nap 24 órájában evezni fognak, kétfős turnusokban, minden második órában váltással.

A csónak fedélzetén található egy vízátalakító készülék is, amely 24 liternyi ivóvizet állít elő számukra minden nap. A hajó felszereléséhez tartozik még egy napelem is, amely a VHF rádió, egy laptop és a navigáció számára állítja elő az áramot.

„Tulajdonképpen aludni és evezni fogunk” – foglalta össze a napi rutint Mueller.

Persze a csapat tagjai az evésre és a navigációra is szakítanak majd időt, sőt, terveik szerint „tweetelni fognak, mint az őrültek”, valamint adatokat gyűjtenek az Alaszkai Egyetem kutatói számára az arktikus jég olvadásáról.

Az expedíció ugyanis nem csupán öncélú erőpróba lesz – a négy kalandor a jégtakaró olvadásának súlyos következményeire is szeretné felhívni a közvélemény figyelmét emberpróbáló utazásával.

Ridley egy hosszú távú evező, aki 2009-ben, 25 évesen átevezte az Atlanti-óceánt – ezzel rekordot állított fel, mivel ő volt a legfiatalabb, akinek ez valaha sikerült. Több mint 47 000 kilométert tett meg 87 nap alatt, közben a rákkutatásra gyűjtött, az utat pedig elhunyt édesanyja emlékének ajánlotta.

West is egy vérbeli kalandor, akárcsak Ridley, hiszen megnyerte a Texas Állami Kalandverseny Sorozatot (Texas State Championship Adventure Race Series), amely hegyi kerékpározást és hosszútávfutást is magában foglalt.

Mueller úszó, és ő volt a százhuszadik, akinek sikerült megmásznia a Seven Summits-t, azaz a hét kontinens legmagasabb csúcsait, Mortensen pedig leküzdötte az Everestet egy hatalmas, kamerákkal megpakolt hátizsákkal.

Az Arctic Row 2012-őt a kanadai Inuvikból indítják majd, és több mint 2000 kilométerrel távolabb, Providenjában érnek célba. A tervek szerint 30 napig tart amjd az expedíció.

A csapatot nyomon követheted a honlapjukon, Facebookon és Twitteren is!

Forrás: Boston Herald

Kapcsolódó cikkek:
Ismeretlen vizeken – Interjú Méder Áronnal
Evezz lapát nélkül!
A négyszeresen amputált férfi körbeússza a világot
Egyedül körbevitorlázza Amerikát