- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Megtalálták Oroszország Atlantiszát?

Posted By The Explorer On 2012-07-09 @ 09:05 In Felfedezetlen | No Comments

Egy ismeretlen középkori település maradványait tárják fel Oroszországban, Nyizsnyij Novgorod mellett a Szvetlojar-tóban.

A Szvetlojar egy majdnem tökéletesen ovális tó, amely egyes tudósok szerint földrengés eredményeként jött létre, mások egy őskori meteorit-becsapódás kráterének tartják. A rendkívül átlátszó, hidegvizű tavat, amelyhez hasonlatos nincs a Volga vidékén, rengeteg legenda övezi. Sokak szerint a tó rejti a mondabeli Kityezs városát – olvasható a Russia Beyond the Headlines angol nyelvű orosz hírportálon.

A legenda szerint a város a 13. században, az első tatár támadások idején tűnt el. Batu kán tudomást szerzett Kityezsről és parancsot adott elfoglalására. A várost nem volt könnyű megtalálni, de az egyik orosz fogoly felfedte a tatárok előtt a Szvetlojar tóhoz vezető titkos utakat. A mongol csapatok szeme láttára azonban a földből víz tört ki és elárasztotta a várost, de lakóit semmiféle bántódás nem érte, a víz megvédte őket az ellenségtől.

[1]

Illusztráció az elveszett városról

A legenda ma is él, egyesek hallani vélik a harangzúgást a tó fölött, mások szerint a vízen kolostorok és templomkupolák képe rajzolódik ki, de beszélnek furcsán öltözött emberekről, akik nem tudni honnan jelennek meg, vagy azok eltűnéséről, akik keresik Kityezst. A monda ihlette meg Rimszkij-Korszakovot a Rege a láthatatlan Kityezs városáról című opera megírására.

[2]

Szvetlojar

1968-ban kezdték az elveszett város keresését orosz régészek, akik a part minden zugát végigkutatták, búvárok pedig a tófenéken végeztek felméréseket, azonban csupán 19. századi leleteket találtak.

Tavaly érkezett egy új expedíció, amely Szvetlojar környékén több ezer cseréptöredéket, vaskéseket, tűzszerszámot talált. Ami érdekesebb, félméteres mélységben fakunyhók maradványait fedezték fel.

“Néhány hosszúház maradványait találtuk meg, egy-egy ilyen épületben 10-15 ember lakhatott. Valószínűleg nem városról van szó, hanem egy kisebb településről, amelyet a földcsuszamlás sodort a tóba, megalapozva a rejtélyes Kityezsről szóló mondát” – vélekedett Evgenyij Csetvertakov, a régészeti expedíció vezetője.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
A víz alatti piramisok titka [3]
Egy elfeledett nyelv [4]
Rejtélyes mozgó sziklák Írországban [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/09/megtalaltak-oroszorszag-atlantiszat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/3159029259_92589b1505.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/svetloyar-diveevo.png

[3] A víz alatti piramisok titka: http://explorerworld.hu/2011/12/29/a-viz-alatti-piramisok-titka/

[4] Egy elfeledett nyelv: http://explorerworld.hu/2012/05/18/egy-elfeledett-nyelv/

[5] Rejtélyes mozgó sziklák Írországban: http://explorerworld.hu/2012/05/15/rejtelyes-mozgo-sziklak-irorszagban/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.