A Hortobágyra kerültek a reptéri vörösvércse-fiókák

Madárvédelmi szakemberek segítségével összesen 22 vörösvércse-fiókát fogtak be a ferihegyi repülőtér légterében az utóbbi hetekben, a madarakat a számukra sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba telepítették át.

A természetvédelmi jellegű akciót elsősorban repülésbiztonsági okok tették szükségessé. A reptér légterében vadászó ragadozó madarak komoly kockázatot jelentenek a repülőgépekre. Egy esetleges madár-gép ütközés jelentős, dollárban számolva is milliós anyagi kárt vagy akár tragédiát is okozhat. Éppen ezért a repülőterek világszerte alkalmaznak különböző madár- és vadvédekezési rendszereket, amelyek feladata, hogy a légi járműveket megóvják a madarakkal és egyéb állatokkal történő ütközéstől – tájékoztatta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t hétfőn.

Összegzése szerint a Budapest Airport több mint tíz különböző védekezési technológiát alkalmaz. A felhasznált módszerek túlnyomó része elsősorban a madarak távoltartását, a fel- és leszálló pályáktól való elkülönítését célozza. Ilyen például bizonyos madárcsapatok, például seregélyek, szarkák, varjak betanított vándorsólyommal történő távoltartása, de egy speciális autó is rendszeresen köröz a reptér biztonsági zónájában: a különféle madárfajok veszélyre figyelmeztető hangjait játssza le nagy hangerővel, ettől az éppen ott letelepedett madársereglet megijed és elmenekül.

“A legeredményesebb és kétségkívül leginkább természetbarát madárvédekezési forma a repülőtér körzetében költő vörös vércsék és szarkák szaporulatának befogása, és egy távoli, biztonságos helyre történő áttelepítése. Ennek legmegfelelőbb időpontja a nyár eleje, hiszen a vércsefiókák júliusi kirepülésüket követően a nyár második felében kezdik fészken kívüli életüket, azonban az első időkben még igencsak esetlenek, repülési tapasztalatuk csekély, táplálékszerzésük is lassan válik függetlenné a szülői gondoskodástól, ráadásul helyismeretük sincs, így könnyebben válhatnak baleset áldozatává” – olvasható a közleményben.

Az elköltöztetett fiókák lábára azonosítására alkalmas gyűrűket helyeztek el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai abból a célból, hogy a befogott egyedeket a későbbiekben is megfigyelhessék. A fiatal madarak a hagyományos alumínium gyűrűnél magasabb, nagyobb karaktereket tartalmazó színes gyűrűket kaptak annak érdekében, hogy a továbbiakban a szakemberek távolabbról is felismerjék és megfigyelhessék őket. A begyűjtést és gyűrűzést követően a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő telepére szállították a fiókákat, ahol a szakemberek felkészítik a szabad életre, majd elengedik őket.

A kis állatok áttelepítése nem egyedi jelenség a repülőtéren: a Budapest Airport rendszeresen szervez ürgementő akciókat is. A védett rágcsálók eddig a Pilisi Parkerdő Zrt. füves területein kaptak új és biztonságos otthont.

Forrás: MTI
Főkép: Prommer Mátyás 

Kapcsolódó cikkek:
Öreg madár, nem vén madár
A jobb “küllemű” kékcinege tojók több segítségre számíthatnak párjuktól
Majdnem minden nyolcadik madárfaj veszélyben van
Arafióka-etetés