- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

“Legomúmiákat” tártak fel Skóciában

Posted By The Explorer On 2012-07-10 @ 10:15 In History | No Comments

Két “legomúmiát” tártak fel Skóciában; az eredetileg a tőzegmocsárban konzervált háromezer éves testeket hat ember földi maradványaiból “rakosgatták össze”.

A férfi és a nő múmiáját több mint egy évtizede fedezték fel a Külső-Hebridákhoz tartozó South Uist-szigeten, a Cladh Hallan-i lelőhelyen, a Kr.e. 11. századi prehistorikus falu házai alatt. A holttesteket magzati pózban helyezték végső nyugovóra 300-600 évvel a haláluk után – olvasható az amerikai National Geographic [1] hírei között.

A csontvázak állapota és szerkezete alapján a tudósok már korábban megállapították, hogy a testeket a tőzegmocsárban csak annyi időre helyezték el, míg konzerválódtak, majd kiemelték őket, s csak évszázadokkal később temették el újra.

Terry Brown, a Manchesteri Egyetem régészprofesszora szerint azonban voltak arra utaló jelek, hogy a mocsári múmiák esete sokkal bonyolultabb, mint első látásra tűnt volna. A női csontváz esetében például az állkapocscsont feltűnően nem illett a koponya többi részéhez, így Mike Parker Pearson, a Sheffieldi Egyetem kutatója javasolta a DNS-vizsgálatokat.

A DNS-mintákat a női csontváz állkapocscsontjából, a koponyájából, a felső és alsó végtagjaiból vették, s az eredmények arról tanúskodtak, hogy a földi maradványok több különböző személytől származtak, olyanoktól, akik semmiféle rokonságban sem álltak egymással.

[2]

Ám míg a nő esetében a csontok körülbelül egyazon időből származtak, a férfimúmia “alkotóelemeinek” egykori tulajdonosai között több száz év a korkülönbség.

“A Cladh Hallan-i múmiák másik sajátossága az igen jó állapotban fennmaradt csontok. A tőzegmocsár savas, oxigénhiányos közeg, amely meggátolja a baktériumokat, hogy lebontsák a szerves anyagokat. Másrészt a savas közeg megtámadja a kalciumalapú anyagokat, így a mocsári múmiák esetében jobb állapotban maradnak fenn a lágyszövetek, mint a csontok” – ismertette Gill Plunkett, a belfasti Queen’s Egyetem paleoökológusa, aki nem volt részese a kutatásnak.

Mint kifejtette, a két mocsári múmia csontváza még mindig igen jó állapotban van, megőrződtek az ízületek, vagyis még azelőtt emelték ki őket a lápból, hogy a váz károsodhatott volna, de a lágyszövetek már konzerválódtak. Amikor a múmiákat a földbe temették, a lágyszövetek kezdtek el lebomlani.

A kutatók nem tudják, hogy mi célt szolgáltak a “legomúmiák” – lehet, hogy ily módon akartak létrehozni egy jelképes őst, aki az egész törzset jelenítette meg.

“Úgy tűnik, hogy nem a személy a fontos, hanem a kép, nem egy különálló identitásról van szó, hanem valaminek a jelképéről” – fejtegette Terry Brown.

Forrás: MTI
Fotó: Mike Parker Pearson 

Kapcsolódó cikkek:
Ritka uralkodói szarkofág az angol múzeumban [3]
Felajánlásként szolgált a mumifikált kiscica [4]
Lezárták a kétezer éves gyilkosságot [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/10/legomumiakat-tartak-fel-skociaban/

URLs in this post:

[1] amerikai National Geographic: http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/120706-bog-mummies-body-parts-frankenstein-ancient-science/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/male-cladh-hallan-mummy.jpg

[3] Ritka uralkodói szarkofág az angol múzeumban: http://explorerworld.hu/2012/05/02/ritka-uralkodoi-szarkofag-az-angol-muzeumban/

[4] Felajánlásként szolgált a mumifikált kiscica: http://explorerworld.hu/2012/04/13/felajanlaskent-szolgalt-a-mumifikalt-kiscica/

[5] Lezárták a kétezer éves gyilkosságot: http://explorerworld.hu/2012/03/13/lezartak-a-ketezer-eves-gyilkossagot/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.