- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Furcsa rokonság

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-07-11 @ 15:01 In Föld | No Comments

Egy kanadai kutatócsoport megállapította, hogy éppen az egymással rokonságban lévő madárfajok azok, amelyek a leginkább különböznek egymástól. A diverzitás a párválasztásban jelent nagy segítséget.

Az embereknél általános jelenség, hogy a rokonok többé-kevésbé hasonlítanak egymásra – nem így a madarak esetében, akik inkább arra játszanak, hogy minél inkább megkülönböztessék magukat a rokonságukba tartozó madaraktól.

Dr. Paul Martin és csapata több mint 250 madárfajt vizsgált meg a világ minden tájáról, és arra a következtetésre jutott, hogy a rokonságban álló madárfajok mind tollazatukban, mind énekükben drasztikusan különböznek egymástól. Ez a jelenség azért fontos, mert párválasztásnál, szaporodásnál és a territoriális viselkedésnél megelőzi a „félreértéseket”, tehát segít megkülönböztetni az egyik fajt a másiktól.

[1]

Fenyőpinty

„Azt figyeltük meg, hogy azok a rokonságban álló madárfajok, amelyek egy területen élnek, rendkívül különböző tollazatot és éneket produkálnak” – nyilatkozta a kutató a BBC Nature-nek. –„Úgy néz ki, a terület megosztása elképesztő változatosságot produkál a fajok között.”

Dr. Martin éppen ezért kezdte el tanulmányozni a madarakat: lenyűgözte sokszínűségük és szépségük. –„Szerettem volna kideríteni, hogy miért ennyire különbözőek ezek az állatok, főleg azok, amelyek egy rokonságból származnak.

[2]

Kékpinty

Egy madárfaj esetében a különbözőség akár kulcspontja is lehet a túlélésnek. A színes tollak, a madárdal mind arra szolgál, hogy párzás esetén megkülönböztethessék a más fajokat a saját fajtól, valamint arra, hogy területszerzés és –védés esetén ne keveredjenek feleslegesen „vitába” a nem saját fajhoz tartozó egyedekkel.

Forrás: BBC Nature
Főkép: Gould-amandinák 

Kapcsolódó cikkek:
Öreg madár, nem vén madár [3]
A jobb “küllemű” kékcinege tojók több segítségre számíthatnak párjuktól [4]
Majdnem minden nyolcadik madárfaj veszélyben van [5]
Arafióka-etetés [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/11/furcsa-rokonsag/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/fenyopinty.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/kekpinty.jpg

[3] Öreg madár, nem vén madár: http://explorerworld.hu/2012/07/05/oreg-madar-nem-ven-madar/

[4] A jobb “küllemű” kékcinege tojók több segítségre számíthatnak párjuktól: http://explorerworld.hu/2012/06/26/a-jobb-kullemu-kekcinke-tojok-tobb-segitsegre-szamithatnak-parjuktol/

[5] Majdnem minden nyolcadik madárfaj veszélyben van: http://explorerworld.hu/2012/06/09/majdnem-minden-nyolcadik-madarfaj-lete-veszelyben-van/

[6] Arafióka-etetés: http://explorerworld.hu/2012/06/08/arafioka-etetes/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.