- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A “kaszáló” gyík Alaszkában is honos lehetett

Posted By The Explorer On 2012-07-12 @ 15:24 In Föld | No Comments

A “kaszáló” gyík Alaszkában is honos lehetett, legalábbis erre utal az a hetvenmillió éves therizinoszaurusz-lábnyom, amelyet Wrangell-hegységben fedeztek fel amerikai paleontológusok.

A nagytestű, növényevő therizinoszaurusz mellett felfedezték egy aprócska ragadozó megkövesedett lábnyomait is. A leletekről a Palaios című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A Therizinosaurus (“kaszáló” gyík) a theropoda dinoszauruszok egy igen nagy méretű neme, amely a késő kréta korban élt mintegy 70 millió évvel ezelőtt. A nagytestű dinoszaurusz valószínűleg hosszú nyakkal és kis koponyával rendelkezett, két lábon járt. A mellső lábai elérték a 2,5 méteres hosszúságot, három ujján óriási karmok nőttek. A hátsó végtagjain négy-négy lábujj tartotta meg a súlyt, eltérően a theropoda csoport többi tagjától, amelyeknél a negyedik ujj elcsökevényesedett.

A hetvenmillió éves kőzetben felfedezett lábnyom a dinoszaurusz hátsó végtagjától származik. Mint Anthony Fiorillo, a dallasi Természettudományi Múzeum paleontológusa és Thomas Adams, a Texasi Egyetem (San Antonio) őslénykutatója rámutatott: nem lehet bizonyosan tudni, hogy a “kaszáló” gyíkok mely neme hagyta hátra a nyomot, biztos csak az, hogy a therizinoszauruszokhoz tartozott. Erre utal a négy nagy és kacsú, előremutató lábujj, amelyhez hasonlatos lábfejjel egyetlen más őshüllőcsoport sem rendelkezett – olvasható a tanulmányt ismertető Smithsonian Magazine honlapján [1].

[2]

A magányos lábnyom az első bizonyíték arra nézve, hogy therizinoszauruszok éltek Alaszkában. Hetvenmillió évvel ezelőtt a terület éghajlata ugyan enyhébb volt, mint napjainkban, ám mint Fiorillo és Adams kiemelte: a térség egyáltalán nem hasonlított a párás trópusi esőerdőkhöz vagy meleg mocsaras vidékhez. Alaszka kréta kori dinoszauruszainak alkalmazkodniuk kellett a rövid nyarakhoz és a hosszú, sötét telekhez.

“A therizinoszaurusz a valaha élt legfurább dinoszauruszokhoz sorolható. Az Alaszkában felfedezett lábnyomnak köszönhetően néhány új információt nyerünk a ‘kaszáló’ gyíkokról” – hangsúlyozták a szerzők.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
“Mókusszerű” dinoszaurusz [3]
Melegvérűek voltak a dinoszauruszok? [4]
Ausztráliában is éltek szarvas gyíkok [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/12/a-kaszalo-gyik-alaszkaban-is-honos-lehetett/

URLs in this post:

[1] Smithsonian Magazine honlapján: http://blogs.smithsonianmag.com/dinosaur/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/therizinosaurus.jpg

[3] “Mókusszerű” dinoszaurusz: http://explorerworld.hu/2012/07/07/mokusszeru-dinoszaurusz/

[4] Melegvérűek voltak a dinoszauruszok?: http://explorerworld.hu/2012/06/29/melegveruek-voltak-a-dinoszauruszok-2/

[5] Ausztráliában is éltek szarvas gyíkok: http://explorerworld.hu/2012/05/15/ausztraliaban-is-eltek-szarvas-gyikok/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.