Feltérképezik a szabadon engedett ékszerteknősök élőhelyeit

A lengyel fauna védelmében feltérképezik a Lengyelországban szabadon engedett ékszerteknősök élőhelyeit, majd menhelyet létesítenek a leginkább inváziós (betolakodó) fajok között számon tartott kisállatoknak.

A Salamandra lengyel természetvédelmi egyesület az internethasználók segítségét kérte honlapján az Idegen fajok inváziójának nevezett akcióban, amelynek célja a hazai víztárolókban szabadon élő édesvízi teknősök számának meghatározása. A természetben megfigyelt példányokat ezen a weboldalon egy kérdőív segítségével lehet bejelenteni.

A vörösfülű ékszerteknősöket az özönfajokkal foglalkozó nemzetközi munkacsoport (ISSG) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a világ 100 legveszélyesebb inváziós állatfaja között tartja számon, így a hazai fajok védelmében az Európai Unió (EU) már 1997-ben betiltotta behozatalukat.

A Salamandra egyesület adatai szerint 1994-1997 között közvetlenül az Egyesült Államokból közel 450 ezer példányt hozattak be Lengyelországba. Az utóbbi években pedig fokozatosan nő a hazai víztárolókba kiengedett hobbiállatok száma, ami veszélyezteti a biológiai egyensúly fennmaradását.

Lengyelországban több állatfaj között az ékszerteknősöket is csak külön engedéllyel lehet tartani, illetve tenyészteni. Aki nem akadályozza meg a kisállat szökését, pénzbírsággal vagy szabadságvesztéssel is büntethető.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Egy 115 éves házasság vége
Autó méretű ősteknős élt Dél-Amerikában
Hátizsákos teknősök
Teknősevő bogár