Szeptember közepéig lesz látható a Titanic 100 című kiállítás

A nagy érdeklődésre tekintettel szeptember közepéig meghosszabbítja a Közlekedési Múzeum a Titanic 100 című kiállítás nyitva tartását. Az intézmény közlése szerint az 1912-ben elsüllyedt hajóról származó tárgyakat, másolatokat felvonultató tárlatot kibővítették, külön tárló foglalkozik például az úgynevezett Titanic-legendával.

Az áprilisi megnyitó óta mintegy 30-40 ezren tekintették meg a kiállítást, amely mintegy 130 darab Titanicról származó tárgyat mutat be, felidézi a világ leghíresebb hajójának építését, valamint az első és egyben utolsó transzatlanti útját, a katasztrófát és a mentést – tájékoztatta Domonkos Csaba, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kommunikációs referense kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a hosszabbítást az is indokolja, hogy időközben a tárlat új anyaggal, Titanicról szóló tárgyakkal, például játékokkal egészült ki. Az új tablón figyelemmel lehet kísérni azt a folyamatot, “ahogy a Titanic fogalom valós hajóból legendává, és jól eladható termékké vált”.

A kiállítótérben a Titanic sétafedélzetének egy részlete elevenedik meg a Stern Stúdió és a Mid Atlantic Films jóvoltából, amelyek a Magyarországon forgatott Titanic című televíziós sorozat díszleteit és kellékeit kölcsönözték a kiállításhoz. Az így kialakított fedélzeten kapott helyet a gőzhajón is használt mentőcsónak másolata.

A tárlaton a Titanicról származó tárgyak mellett olyan elemek is láthatók, amelyek a hajó részére készültek, de nem építették be őket. Az óceánjáró pompáját azok a tárgyak szemléltetik, amelyek testvérhajójáról, a Titanickal szinte teljesen megegyező Olympicról származnak.

A tárlat különlegessége, hogy a kiállított eredeti dokumentumok, használati tárgyak a Titanic több híres, illetve egyszerű, a harmadosztályon utazó személy életét felelevenítik, és külön vitrin foglalkozik Lengyel Árpád magyar hajóorvossal, aki a Carpathia tisztjeként a túlélők ellátását irányította.

Mindezek mellett a tárlat kitér a Titanic körüli legendákra is: felfedi, mi igaz azokból az állításokból, történetekből, amelyek a száz év alatt a katasztrófáról nyilvánosságra kerültek – szerepel a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Máthé Zoltán 

Kapcsolódó cikkek:
A mélység kísértetei – roncsvadászat az Adrián
Egy legenda nyomában: voltak-e magyarok a Titanicon?
Az igazi J. Dawson