Fehér tigrisek érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Három fehér tigrissel (Panthera tigris mutatio alba) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye: a Lisszabonból érkezett egyéves állatokkal együtt már öt tigris él a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A portugál testvérek közül a hímet később egy másik állatkertbe helyezik át, míg a két nőstény a meglévő tenyészcsapathoz csatlakozik – mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az állatok bemutatása alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón a helyszínen.

Az új nagymacskák jelenleg rácson keresztül ismerkednek a park két, középkorú fehér tigrisével, de a fokozatos összeszoktatás után hamarosan egy kifutóba kerülhetnek. Az állatok hatalmas kifutót kaptak, a szoktatási idő alatt pedig mindkét fél alaposan megismerkedhet a másikkal – tette hozzá a szóvivő.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három (bali, kaszpi, jávai) mára teljesen kipusztult, és a maradék ötöt (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb, jelenleg 3-4 ezer példány él belőle a természetben.

A fehér tigris a bengáli alfaj egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában, és Mohánnak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik az összes fogságban élő fehér tigris.

A fehér tigris nem albínó állat, hanem a faj fehér színváltozata. Kék szeme és rózsaszín orra van, bundája krémesen fehér, amelyet csokoládészínű csíkok tarkítanak. Hossza körülbelül 3 méter, súlya hozzávetőlegesen 180–285 kilogramm. A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű fajtársainak.

A Földön jelenleg körülbelül 250 fehér tigris él; Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban láthatóak ezek a különleges színű állatok.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek: