- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Toxikus algák szaporodnak a melegedő európai tavakban

Posted By The Explorer On 2012-07-19 @ 11:01 In Föld | No Comments

Egyre jobban elszaporodnak az ártalmas vérvörös algák az európai tavakban a globális felmelegedés miatt – írták svájci kutatók a Nature Climate Change című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A svájci Zürichi-tavon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy egy toxintermelő cianobaktérium, a burgundi vörös algaként is ismert faj (Planktothrix rubescens) az elmúlt negyven évben jóval sűrűbb lett, mert az enyhe telek miatt elmaradt a szokásos szezonális kipusztulása.

“A probléma az, hogy két érzékeny tavi tulajdonságot változtatunk egyszerre manapság, nevezetesen a tápanyagarányt és a globális felmelegedéssel a vízhőmérsékletet” – idézte Thomas Poscht, a Zürichi Egyetem kutatóját a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.

Az európai vizek a Zürichi-tóhoz hasonlóan szennyezettek szennyvízzel, amely tápanyagot nyújt az olyan fotoszintetizáló baktériumoknak, cianobaktériumoknak, mint amilyen a Planktotrix rubescens is. Ezek a planktonikus szervezetek mérget termelnek, így védik meg magukat attól, hogy a rákok megegyék őket, ám egyúttal mérgezik az emberi ivóvízforrásokat is. Az algavirágzás e mellett elhasználja a víz oxigéntartalmát is, amit a halak szenvednek meg.

Mostani tanulmányukhoz negyven évre visszamenően elemezték a kutatók a Zürichi-tóra vonatkozó adatokat. A burgundi vörös alga 1899-ben jelent meg először a tóban, virágzása azonban csak az elmúlt négy évtizedben vált egyre sűrűbbé. Ennek egyik oka az, hogy a tóban lévő alga oxigén, valamint foszfor és nitrogén mennyiség az emberi kibocsátás miatt növekedett.

[1]

Toxikus algák

Eközben a globális felmelegedés következtében a telek enyhébbek lettek, ami azzal a következménnyel járt, hogy a korábban szokásos szezonális, téli algapusztulás nem történik meg. Az enyhe tél miatt a tó vizének hőmérséklete sem csökken le annyira, mint korábban, így elmarad a hideg és a melegebb vízrétegek keveredése, kicserélődése is.

A kutatók úgy vélik, hogy megoldást néhány igazán hideg tél hozhatna, mint amilyen például a 2011-2012-es tél volt.

Forrás: MTI
Fotó: Natura Mediterraneo [2]

Kapcsolódó cikkek:
Furcsa felfedezések a Google Earth-ön [3]
Narancssárgába öltözött krokodil [4]
Asztronauta-fonalféreg [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/19/toxikus-algak-szaporodnak-a-melegedo-europai-tavakban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/Plankton.jpg

[2] Natura Mediterraneo: http://www.naturamediterraneo.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=97339

[3] Furcsa felfedezések a Google Earth-ön: http://explorerworld.hu/2012/07/03/furcsa-felfedezesek-a-google-earth-on/

[4] Narancssárgába öltözött krokodil: http://explorerworld.hu/2012/05/08/narancssargaba-oltozott-krokodil/

[5] Asztronauta-fonalféreg: http://explorerworld.hu/2012/07/18/asztronauta-fonalfereg/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.