Nappali villámok a Szaturnuszon

A Cassini-űrszonda folyamatosan szállítja nekünk a Szaturnusz-fotókat – ezúttal egy fényes, nappali villámot sikerült lencsevégre kapnia. A jelenség azért különleges, mert a kutatók eddig azt hitték, hogy csupán a bolygó sötét részén láthatóak villámok.

Július 18-án a NASA kutatói nyilvánosságra hozták a Cassini-űrszonda által készített fotót, amely a Szaturnuszon tomboló, hatalmas vihart ábrázolja. A hamis színű képen viharfelhők között jól kivehető egy fényes, kékes színű villám – ez azonban igazán meglepte a NASA tudósait.

„Nem gondoltuk, hogy a Szaturnusz napos oldalán valaha meg tudunk örökíteni egy villámot” – nyilatkozta Ulyana Dyudina, a Cassini képalkotó csapatának munkatársa, a pasadenai California Institute of Technology kutatója. –„Az, hogy a Cassini képes volt érzékelni, azt jelenti, hogy nagyon intenzív volt.”

Az űrszonda 2011. március 6-án fotózta le a villámot, amikor a hatalmas szaturnuszi vihart vizsgálta. A jelenséget a szonda főkamerájának kék szűrője rögzítette, a tudósok pedig kiemelték a kék árnyalatokat, hogy megállapíthassák a villám pontos helyét.

A villám nagyon megdöbbentette a kutatókat: megállapították, hogy akár 3 milliárd wattnyi energiával is lecsaphatott – erre csupán a legerősebb földi villámok képesek.

A Cassini összesen 8 napközbeni villámot rögzített: ötöt a vihar egyik részében, hármat a másikban.

A vihar rendkívül hosszú ideig tartott: majdnem 200 napig, 2010 decemberétől 2011 júniusáig. A szakértők még találgatják, hogy miért a Cassini kék szűrője szúrta ki a villámot: vajon azért, mert valóban kék színű, vagy ez csupán a rövid expozíciós időnek köszönhető?

Forrás: space.com
Fotó: NASA 

Kapcsolódó cikkek:
Oxigént tartalmaz a Dione légköre
Pusztító homokvihar az űrben
A Szaturnusz és a Titán színei