Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel Spanyolországban

Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében. A környéken korábban ezernél több dinoszaurusz fosszília került elő.

A katalán lelőhelyet egy üzlettulajdonos és fia fedezte fel, és mivel a környéken korábban ezernél több dinoszaurusz fosszília került elő, az amatőr paleontológusok azonnal felismerték, hogy őskori állat megkövesedett maradványairól van szó – olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

A feltárásokat a Miquel Crusafont Katalán Paleontológiai Intézet kutatói végzik Angel Galobart vezetésével. Az első leletek a Hadrosauridae családhoz tartozó kacsacsőrű dinoszauruszok fosszíliái: a nagytestű növényevők a késő kréta időszakban, 65-70 millió évvel ezelőtt éltek. A térségben korábban előkerültek a Hadrosauridae-dinoszauruszok megkövesedett lábnyomai is, de a fosszíliáikat most első ízben tárták fel.

A szakemberek igen gazdagnak tartják a lelőhelyet, amely sok évre ellátja őket munkával. A paleontológusok szerint az utolsó európai dinoszauruszok közé tartozó őshüllők maradványait rejti a helyszín.

Forrás: MTI
Fotó: Herminia Sirvent/El Pais 

Kapcsolódó cikkek:
Mamutcsontokat találtak egy iowai család hátsókertjében
Dinoszauruszvadász dinoszaurusz Argentínában
Az új bakonyi őshüllőfajt a Trabantról nevezték el