- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az eddigi legélesebb képeket készítette a napkoronáról a NASA teleszkópja

Posted By The Explorer On 2012-07-24 @ 15:06 In Föld | No Comments

Az eddigi legélesebb felvételeket készítette el a napkoronáról, a Nap légkörének legkülsőbb rétegéről a NASA Hi-C teleszkópja.

A 210 kilogrammos nagy felbontású műszer, a High Relotution Coronal Imager július 11-én a NASA rakétáján tett valamivel több mint tízperces űrutazást, a 620 másodperc alatt 165 felvételt készített, vagyis alig öt másodpercenként egyet – olvasható a NASA honlapján [1].

A NASA tudósai által “forradalminak” nevezett, rendkívül éles felvételek segítenek a jobban megérteni a Nap légkörének viselkedését és befolyását a Föld kozmikus környezetére.

“Ez egy kivételes műszer, amelyet a legmegfelelőbb pillanatban juttattuk a világűrbe. Az intenzív naptevékenységnek köszönhetően egy aktív napfoltra fókuszálhattunk” – hangsúlyozta Jonathan Cirtain, a NASA Marshall űrrepülési központjának vezető napfizikusa.

Magyarázata szerint a Hi-C segítségével ötször nagyobb felbontású felvételeket lehet készíteni, mint a NASA napkutató műholdján működő AIA (Atmospheric Imaging Assembly) légköri képalkotó műszeregyüttessel.

[2]

Míg a fény tízféle tartományában működő AIA 1086 kilométer átmérőjű képződményeket képes élesen megkülönböztetni a Nap felszínén, a Hi-C 217 kilométereseket is észlel, azonban csupán az extrém ibolyántúli tartományban végez megfigyeléseket. A fény e magasabb energiájú hullámhossza optimális a forró, millió fokos napkorona megfigyelésére.

A műszer nagy felbontóképességét az űrkutatás számára valaha készített legpontosabb kivitelű tükrök teszik egyebek közt lehetővé.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Nappali villámok a Szaturnuszon [3]
Ötlet az űrből: kerékkert [4]
Felfedezték a Plútó ötödik holdját  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/07/24/az-eddigi-legelesebb-kepeket-keszitette-a-napkoronarol-a-nasa-teleszkopja/

URLs in this post:

[1] NASA honlapján: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/jul/HQ_12-246_SOLAR_HI-C.html

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/289805.jpg

[3] Nappali villámok a Szaturnuszon: http://explorerworld.hu/2012/07/20/nappali-villamok-a-szaturnuszon/

[4] Ötlet az űrből: kerékkert: http://explorerworld.hu/2012/07/18/otlet-az-urbol-kerekkert/

[5] Felfedezték a Plútó ötödik holdját : http://explorerworld.hu/2012/07/12/felfedeztek-a-pluto-otodik-holdjat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.