Asszír kereskedők városát tárják fel Törökországban

Asszír kereskedők városát, a bronzkori Kanist tárják fel Törökországban. Az Adiyamani Egyetem expedíciójában 63 legkülönfélébb szakember vesz részt, a régészek mellett antropológusok, zoológusok, archeobotanikusok, építészek, restaurátorok dolgoznak a feltárásokon.

A bronzkori Kanis települést magában rejtő Kültepe (“Hamudomb”) régészeti helyszín Törökország középső részén, Kayseri várostól 20 kilométerre található. Asszír kereskedők a Kr. e. 3. évezred második felében létesítettek itt kereskedőtelepet (karumot), ez az Assurból érkező és oda induló karavánok egyik végállomása volt. A szamárkaravánok Assurból ónt, textíliát és gyapjút hoztak, oda pedig nemesfémet, elsősorban ezüstöt vittek.

Az Adiyamani Egyetem expedíciójában 63 legkülönfélébb szakember vesz részt, a régészek mellett antropológusok, zoológusok, archeobotanikusok, építészek, restaurátorok dolgoznak a feltárásokon – olvasható a Today’s Zaman angol nyelvű török napilap online kiadásában.

A kutatók a legkorszerűbb berendezéseket alkalmazzák, beleértve a globális navigációs műholdas rendszert (GNSS/Global Navigation Satellite System). Utóbbi berendezés segítségével a különböző struktúrák közötti távolságot mérik fel, ezek egymáshoz viszonyított szögét állapítják meg. A rendszernek köszönhetően ily módon összeállíthatják a régészeti helyszín 2D-s térképét, valamint háromdimenziós képet alkothatnak a romokról.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Egy elfeledett nyelv
Régészeti kincsesbánya lehet az ókori föníciai kikötőváros
Olajbogyót és mediterrán fűszereket importáltak a vaskori britek